Köpa eller leasa en bil?
Sök:

Köpa eller leasa en bil?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karin Lundin

Den här artikeln publicerades 2017-06-29 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Köpa eller leasa en bil?

Hej!

Jag går i valet och kvalet huruvida jag ska köpa en bättre begagnad bil för 120-150000kr eller om jag ska leasa en ny. Tittar på årsmodell 2014 och senare när jag letar begagnat. Eller borde jag bara köpa en äldre modell för en tredjedel av priset?

Åh! Jag är så rädd för att kasta pengar i sjön. Vill få ut det mesta av min bil men ändå inte spendera för mycket!

Letar efter halvkombi.

 

Snälla hjälp mig att bena i detta!

Vänligen Karin

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har en bil på leasning från Audi. Betalar ca 3500 kr per månad. Har ca. 5 månader kvar innan den måste lämnas tillbaka.

Fördelar – bilern är nyare och ’bättre’ än vad jag skulle kinna köpa, serviceavtal ingår, försäkring ingår.

Nakdelar – Det är inte min bil, måste vara lite mer rädd om bilen, jag har barn som smutsa ner på baksättet, man måste fixa allt innan eller efter man har lämnat den (har haft andra som har skrapat bilen), betala en hel del per månad utan att äga den.

Jag är fortfarande lite tveksamt om jag gjorde rätt eller inte men tänka på vad ska man användar bilen till? Hur ska den parkeras på kvällarna? Har ni barn i bilen.

Tror jag kommer inte leasa igen men istället köpa en beg. bil.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar! Jag har tre barn i nedre tonåren, men ändå…
  Det lutar åt begagnatköp.
  Hälsningsr Karin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karin
 2. Vit pil

  Jag har funderat på samma sak men kan inte komma loss ifrån att det är sak samma. Du är garanterat ett restvärde och om nån skitar ner bilen eller skadar den på nåt annat sätt så blir det ju samma som när du äger bilen: Den blir mindre värd. Skillnaden är väl att du inte äger bilen. Och det är ju inte ett problem för en bilaffär är ”alltid” en dålig affär. Så jämföra 3500kr x 36 månader = 126000kr kontra köpa en bil för samma peng , tappa värde och sen stå utan bil med lite mindre pengar i handen. Investera dina pengar och ”hyr” / Leasa en bil för en fast månadskostnad. För mig är det som Spotify. Varför köpa en skiva när du kan betala en fast avgift och få njuta av det senaste :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Lars Höstner
 3. Vit pil

  Ett tips i denna fråga är Konsumentverkets sida bilsvar.se, där man kan få hjälp att räkna på värdeminskning, skatt mm vid ägande av bil. En faktor som är viktig vid jämförelse med leasing är i mitt tycke hur många mil som ingår, och vad extra mil kostar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-29 klockan 07:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.