Köpa en extra lägenhet som investering
Sök:

Köpa en extra lägenhet som investering

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Köpa en extra lägenhet som investering

Hejsan

Jag är 26 år och har under åren jobbat på så att jag nu har cirka 350 000 undansparande. Nu ligger det inne i ett ISK fördelat i mestadels fonder. Jag har inte riktigt något intresse för aktiemarknaden och har hittils bara placerat allt i de mest populära stora fonderna och låtit dem ligga där.

I en diskussion så började jag fundera om det finns ett bättre sätt att sätta mina pengar i, och funderade på om jag skulle ta och köpa en lägenhet? Bor idag i Stockholm i en hyreslägenhet för 8000kr i månaden. Om jag lånar så kan jag få totalt 2 000 000. För det får jag inte mycket i Stockholm, men min fundering är om jag skulle ha köpt en lägenhet i Östersund (min hemstad). Just nu växer Östersund mer än de flesta städer i Sverige, det finns ett gäng drivna företagare och kommun som driver på utveckling av kärnan och inflyttningen är positiv. Min fundering är, finns det en ide att köpa en 2a i stadskärnan i Östersund under 2020 när marknaden verkar vara i en lägre punkt, hyra ut så det täcker månadskostnad + armortering för att sedan sälja den om 5 år?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Erik,

Nu vill jag inte verka enbart negativ men några saker att tänka på:

  1. Du lägger alla äggen i en korg. Enklare att diversifiera med fonder/aktier än med bostäder.
  2. Fonder/Aktier kan du sälja på ett par dagar. En lägenhet tar månader att köpa och sälja.
  3. Kommer BRFen tillåta dig att hyra ut?
  4. Kommer banken tillåta dig att hyra ut?

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Frågan är även om banken kommer tillåta dig att köpa lägenheten om du samtidigt har hyran för Stockholmslägenheten att betala…

Att hyra ut en lägenhet (om BRF:en tillåter det) innebär även att man får en hyresgäst att handskas med. Om hen inte betalar hyran eller missköter sig på något sätt blir det lite jobbigt. Man kan inte heller ta ut vilken hyra som helst, då man riskerar att tvingas betala tillbaka det man tagit ut i ”överhyra” i efterhand.

Så jag skulle nog låta pengarna ligga kvar i sina fonder (indexfonder, hoppas jag) och växa där. Man behöver inte vara intresserad av aktier för att spara i fonder, det kan till och med vara en fördel att inte vara för intresserad och hålla på och köpa och sälja i tid och otid.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-04 klockan 21:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.