Köpa fond för aktieutdelningarna?
Sök:

Köpa fond för aktieutdelningarna?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Miklofinans

ställde för sedan frågan: Köpa fond för aktieutdelningarna?

Jag har lite aktier i ett isk konto. Ibland så trillar det in lite småpengar i form av utdelningar och det kan vara allt ifrån någon enstaka hundring till 2-3 hundra så inga stora belopp alltså.

Jag har förstått att återinvestering är bra så nu undrar jag: Är det klokt av mig när jag tänker att jag köper in mig i en fond för aktieutdelningarna istället för att köpa nya aktier med tanke på courtaget för aktiehandel, med tanke på att det är så små summor. För avgiften för fonder är väl en procentuell del per år och ingen direkt avgift vid köp? Eller tänker jag helt fel?

(Ganska ny på det här med sparande)

Tack.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Som ovanstående skriver, hos vissa aktörer betalar du inget courtage alls på Svenska aktier om du har under en viss summa. Jag är själv student och månadssparar i aktier, det är inga stora summor jag handlar för utan kan vara någon hundralapp då och då. Har man inte fritt courtage kan man vänta tills det blivit en något större summa av dessa olika utdelningar och sedan göra köp till exempel.

Fondavgifter är i procent, det stämmer. Har du ett stort intresse och tid för att spara i aktier? Annars kan aktiefonder vara ett alternativ. Det är heller inget konstigt med att ha både aktier och fonder, så har jag själv. Vill du ha tips på fonder du kan kika på rekommenderas detta inlägg.

Bästa fonderna 2020 | Tips på bra indexfonder och räntefonder

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Är du kund i Avanza och har lägsta courtageklass betalar du en (!) krona i courtage på dessa nivåer. Jag tror inte att Nordnet är speciellt mycket sämre. Courtaget är alltså inga problem med rätt bank.

Det kan ändå vara idé att välja en fond. Riskspridningen är ju betydligt bättre.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-21 klockan 18:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.