Köpa fonder nu eller vänta?
Sök:

Köpa fonder nu eller vänta?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Linda

ställde för sedan frågan: Köpa fonder nu eller vänta?

Hej,

Jag har nyligen börjat intressera mig för fondsparande. Jag har gjort upp en långsiktig sparplan (på ca 10 år), valt ut vilka fonder jag vill investera i och precis börjat sälja av mina nuvarande fonder/aktier. Sen började börsen gå ner i helgen. Min fråga är helt enkelt, ska jag vänta med att investera mina ca 200 000 kr (som nu ligger på ett sparkonto) eller följa min plan och köpa fonderna på en gång?

Linda

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om man ska gå ”all in” eller ej finns det ett blogginlägg om :)

Läsarfråga: Gå all-in med sina pengar eller sprida ut dem över tid?

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Jag rekommenderar starkt att gå in lite över tid varje vecka/månad/dag. Det är en riskeliminerare…

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Daniel Nilsson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

I det långa perspektivet är de senaste dagarnas ”börsras” en liten hicka.

Ingen kan ju säga om börsen kommer att vackla ännu mer de kommande dagarna eller så, men om du känner dig obekväm med att gå in med 200 tkr, behöver du ju inte gå in med allt.

Tio år förresten, är inte så lång spartid. Jag hade inte känt mig bekväm med att gå all-in med mina besparingar om min spartid är på 10 år. Börsen kan krascha under min spartid och det kan ju ta kanske 6-8 år för börsen att återhämta sig. För om börsen kraschar 50% (vilket inte är orealistiskt), måste din portfölj inte återhämta sig 50% utan 100% för att hamna på samma nivåer som innan. Och det är detta som gärna tar flera år i anspråk. Så, jag hade antingen ökat min spartid (15-20 år) eller bara gått in delvis med mina besparingar, eller så hade jag kört med mycket räntor i min portfölj.

Kanske 50% aktiefonder och 50% räntor?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ett alternativ kan ju vara att sätta in X antal tusen varje månad tills du satt av samtliga 200 tkr. Ex 10 tkr varje månad, så sätt sprider du ju risken.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-06 klockan 09:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.