Köpa guld i olika valutor
Sök:

Köpa guld i olika valutor

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Arvid

Den här artikeln publicerades 2017-09-10 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Köpa guld i olika valutor

Jag har en fundering kring att köpa guld i olika valutor genom till exempel Bullionvault och om det verkligen spelar så stor roll vilken valuta man handlar i.

Om jag köper guld i euro och euron skulle falla kraftigt så bör väll guldpriset i euro gå upp lika mycket? Rimligtvis bör  jag får ut lika mycket pengar om jag säljer guldet som om jag tex handlat guldet i dollar? Tänker jag rätt?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har exakt samma fundering.

T.ex.: en fysisk-guld-ETF denominerat i EUR. EUR går ned relativt till USD (fysiskt guld är denominerat i USD/spotpris). Jag antar att jag fortfarande har samma mängd guld kvar i bankvalvet. Vilket borde innebära att ETF:en stiger i pris i EUR (mer guld för pengarna mätt i EUR/USD)?

OM EUR stärks mot USD, med samma mängd guld i bankvalvet, kommer ETF:en sjunka i värde mätt i EUR (mindre guld för pengarna mätt i EUR/USD)?

Det är det faktum att guldvärdet mäts i dollar som ställer till det för mig. Tacksam för pedagogisk förklaring hur man ska tänka vid olika scenarion!

Mvh

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Guld är som en egen valuta. Spelar ingen roll vilken valuta du handlar med. Guldpriset uttrycks oftast i dollar men det är priset i kronor som är intressant.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Mikael Jonsson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-10 klockan 10:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.