Köpa guld nu när kronan är svag
Sök:

Köpa guld nu när kronan är svag

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Torbjörn

ställde för sedan frågan: Köpa guld nu när kronan är svag

Hej,

Tack för en fantastisk vlogg/podd/blogg och tillhörande forum samt alla som bidrar med bra frågor och svar

Jag undrar lite hur jag ska förhålla mig till att köpa guld nu när kronan har försvagats. Är det bättre att köpa (>100kkr) tex pacific precious än att växla och köpa via bullion vault. Lite osäker på hur jag bör tänka och räkna. Någon som har en tanke eller två om detta?

Hälsningar /Torbjörn

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tänker att när alla är fullkomligt lyriska över ett tillgångsslag ska man hålla sig borta från det. Du kan ha missat guldtåget but who am I to judge. Bättre att överlåta kommentarerna till experterna som bara sett uppgångar i allt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Fördelen med Pacific precious är att du kan innehavet på ISK och att du kan handla den som vilken fond som helst.
Nackdelen är att inte du inte riktigt vet vad du köper, utan det är upp till förvaltarens gudomliga insikt vad som gäller för stunden. Det står inget i ”bipacksedeln” om att de ska ha guldrelaterade innehav, utan det är innehav som påverkas av utvecklingen av ädelmetaller i största allmänhet. I mina ögon är inte Pacific precious en guldfond, utan en hedgefond bland många andra. Fonden har vad jag förstår även innehav i gruvindustrin, och en del garvade investerare brukar beskriva en gruvägare som en lögnare framför ett hål i marken. När väl skiten träffar fläkten kan det kännas bättre att faktiskt äga guldatomer ovan jord än aktier i en konkurshotad gruva med omfattande ansvar för miljösanering eller en gruva där man aldrig kom igång med brytningen innan pengarna tog slut. Guld lär aldrig gå i konkurs, även om priset kan rasa kraftigt.

Vad gäller Bullion vault kan du vara skapligt säker på att du faktiskt äger guld. Det är guld och inget annat, och det är dessutom ditt guld, så de ekonomiska teorierna om varför man ska ha guld i portföljen är giltiga. Om du tänker investera >100.000 SEK börjar avgifterna dessutom bli trevligt låga hos Bullion vault.
Nackdelen med Bullion vault är att det inte är ISK, så skatten blir högre om du inte sitter på innehavet länge. Du har även kostnader för valutaväxling, courtage, spread och förvaring, men jämfört med andra sätt att äga fysiskt guld är det inte så farligt. Möjligen kan du även grubbla på vad som händer vid Brexit eftersom Bullion vault är baserat i England och Wales, men det finns nog ingen som vet.

Vad gäller att köpa guld med motiveringen att kronan är svag så borde du ha köpt guld innan kronan blev svag. Å andra sidan kan det mycket väl tänkas att den blir ännu svagare, och då kan det vara rätt att köpa nu. Fast då måste du kanske också lyckas sälja innan kronan blir stark igen, om den nu någonsin kommer att bli det. Hur du nu ska kunna veta det när du inte ens lyckades pricka in ditt guldköp innan kronan försvagades. Och det är heller inte säkert att guldets prisutveckling hänger med i alla valutasvängarna.

Det jag försöker säja är att det är oerhört svårt att tajma marknaden. Det bästa sättet att handla med guld, tror jag, är att ha 5 – 15 % guld i portföljen och sedan försöka sitta still i båten. Detta kompletterat med regelbundna köp och eventuella ombalanseringar för att behålla rätt procentuell andel i portföljen.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

@Torbjörn: Guld är till skillnad från SEK inte ett skuldpapper. SEK kan tryckas och manipuleras. Fysiskt guld kan inte kopieras. Med tanke på hur liten andel av dom svenska kronorna som backas upp av guld är guldet ganska lågt värderat i kronor.

Men som vanligt gäller det gamla talesättet, inte alla ägg i samma korg. Guld i en portfölj absolut men kanske inte mer än en fjärdedel. Rikatillsammansportföljen kanske kan vara ett alternativ där räntedelen kanske kan bestå av olika valutor dessutom.

Jag ser inget ljus för kronan dom närmaste 2 åren iallafall. Höjer Riksbanken räntan måste hushållen betala en högre andel av sin disponibla inkomst till boendet och då minskar konsumtionen och den ekonomiska aktiviteten så det ska nog mycket till att så blir fallet.

Tänk på att SEK även med denna värdering knappt resulterar i en inflationsnivå på 2%. Nu är resursutnyttjandet maximalt i nästan hela västvärlden. Vad händer då ekonomin viker och efterfrågan viker även i omvärlden? Då kommer Sverige exportera mindre i kombination med att priserna antagligen kommer falla i omvärlden. Då krävs ännu svagare svensk valuta för att parera detta. Lägg till arbetslösheten hemma som tenderar att stiga i lågkonjunkturer.

Det är ett svårt läge i svensk ekonomi. Antingen får man ”go with the flow” och belåna sig och köpa allt på lån för då har man råd eller så får man försöka diversifiera sig och hoppas på att det lönar sig mer.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Samtidigt är guld i mångt och mycket menlöst. 80% av världens guld används till smycken och investeringsguld. Mode och döda ting.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  @Emil: Ja precis som dina kronor. Dom är också döda ting utanför Sveriges gränser. Du kan inte ens köpa en Coca Cola för svenska kronor i Emiraterna. Du måste först växla in dom till lokal valuta för att handla och då är värderingen beroende av förtroendet för valutan samt hur många kronor det finns där ute (detta bestäms av Riksbanken på ett planekonomiskt sätt) eller så kan du växla in guld som endast handlar om förtroende (d.v.s. en mindre riskfaktor).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Filip

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Stöldrisken är inte stor, det får plats ganska mycket i de allra minsta bankfacken. Fråga mig inte om banken godkänner det, i mitt fall fick jag hjälp med en större utlandsbetalning. När jag tackade för hjälpen frågade jag om kontoret kommer stängas (liksom en annan bank mitt emot). NEJ vi kommer inte stänga sa mannen. Naturligtvis förstod han att frågan främst gällde mitt bankfack.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-16 klockan 08:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.