Köpa Investor och ICA nu när kronan fortsätter att falla minst till valet?
Sök:

Köpa Investor och ICA nu när kronan fortsätter att falla minst till valet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Köpa Investor och ICA nu när kronan fortsätter att falla minst till valet?

Hej,

Är det en bra idé att lägga så mycket man kan på Investor och ICA när kronan fortsätter försvagas och har försvagats rätt mycket. Det lär ju generera rätt rejäla vinstlyft för industrin när svensk arbetskraft blir så billig och SEK är så svag och även ICA lär ju höja priserna ganska rejält nu när SEK har fallit i värde och fortsätter att falla mot EURON (det är i EURO vi köper i princip all mat till Sverige med få undantag). Ökade matpriser betyder ökad vinst men inte ökad styrräntan då höjda matpriser antagligen inte kommer att generera en stadig underliggande inflation på över 2%. Man lär ju få en avkastning på minst valutaförsvagningen inom kort iallafall.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Försämras kronan stiger helt rätt Icas inköpspris och ICA måste höja priset mot konsument för att få en oförändrad marginal. Detta gäller ju inte bara mat utan alla andra varor som säljs i en butik.

Du menar alltså att ICA samtidigt kan höja priserna lite extra för att öka sina marginaler. Jag är inte alls säker på detta. Snarare tvärt om. Stiger inflationen blir kunderna mer kostnadsmedvetna . Handlarna får då svårt att höja priserna tillräckligt och vinsterna sjunker.

Resonemanget stämmer bättre på Investor som har många exportföretag.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Bra . Artikeln visar precis vad det handlar om.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-01 klockan 12:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.