Köpa korta räntefonder?
Sök:

Köpa korta räntefonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin

ställde för sedan frågan: Köpa korta räntefonder?

Jag är i beredskap att lägga upp ett sparande i fondportföljer med olika fördelning mellan globala indexfonder och olika typer av räntefonder. Jag vill ta ert råd och blanda korta, långa räntefonder med obligationsfonder. Men samtidigt skriver du i nån av artiklarna (tror det var den om bästa fonderna 2019) att korta räntefonder inte rekommenderas när räntorna är negativa. Hur ska jag tänka med blandningen av räntefonder i portföljerna? Ska jag skippa korta räntefonder tills vidare? eller ha med det men mindre andel jämför med de andra sorterna?

Jag är nybörjare och vill ”keep it simple” så inga superavancerade svar/idéer tack :)

Tack på förhand!

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Allt beror på vad syftet med räntefonderna är. Jag investerar t.ex. inte i räntefonder för att primärt tjäna pengar utan snarare behålla de pengarna som jag tjänar på aktier. På egen hand är korta räntefonder inte något att ha, men i en portfölj har de absolut en plats.

Jag kommer i början av januari återkomma med en lista men räntefonder som jag tycker är bra är:

 • Spiltan Räntefond Sverige (kort)
 • IKC Avkastningsfond (kort)
 • Spiltan Högräntefond (kort, företag)
 • AMF Räntefond Mix (mix, global)
 • AMF Räntefond Lång (lång, sverige)
 • SPP Obligationsfond (lång, sverige)
 • Handelsbanken Realräntefond (real)

Det är därför jag brukar ha med dessa i mina portföljer och tycker att de förtjänar en plats.

Hälsningar,
Jan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar!

  Min tanke med räntefonderna är precis som din, att ha en broms i portföljen för balans. Jag tänker att aktiefonderna får göra jobbet med själva tjänandet av pengar.
  Så då kan jag använda korta räntefonder i en blandad portfölj trots negativa räntor?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin
 2. Vit pil

  Absolut. Det har inte en sådan påverkan som folk tror. Kolla t.ex. avsnittet om räntefonder där vi går genom Spiltan Räntefond Sverige och dess räntekänslighet. Jag skulle säga att de flesta nämligen missförstår räntans påverkan på räntefonder. Det handlar nämligen om durationen som vi tar upp i det avsnittet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hi Malin

 

Actually I have the same question as a beginner and expat here.

From what I read, I would skip short-term bonds (kortaråntefonder) as they barely pay anything back, and we pay around 1.5% tax for ISK/KF. They might be better with AF but you will pay 30% taxes if you make any gains.

I am interested in the long-term bonds (långeräntefonder) however someone in this forum did not recommend it and mentioned it is risky as everything can change if the market interest rate increases.

If everything can change easily once the interest rate increased, then investing 100% in funds (index/actively managed) will be my choice.

Would be great to hear from the people who have more knowledge as I am considering buying long term bonds in January.

 

Good luck!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Just a slight correction. You do not pay 1.5% tax on an ISK. It is assumed that you are making a 1.5% profit, and you pay 30% on that assumption. So the tax you pay is 0.45%.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-14 klockan 17:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.