Köpa nu eller vänta?
Sök:

Köpa nu eller vänta?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kim L

Den här artikeln publicerades 2017-05-11 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Köpa nu eller vänta?

Hej,

 

Jag tänkte invesera en klumpsumma på ca 30.000 i de fonder du nämner i Nybörjarportföljen. Jag undrar nu om jag borde vänta med att investera till kursen är låg, eller spelar det ingen större roll? Om jag köpen en fond för tex 1000 kr, räknas det som en andel då eller blir det automatiskt så många andelar som har det värdet just den dagen?

 

Tack,

Kim

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Kim,
Jag skulle säga att du lika gärna kan investera direkt, ingen kan förutsäga när det kommer en rejäl sättning. Visst kan du förlora en del kortsiktigt, men det gäller att vara med på det stora hela.

Alla fonder har en viss andelskostnad, det utgår vanligtvis från 100 kr när fonden startade (gäller givetvis bara svenska fonder) och sedan har värdet ökat eller minskat. Om du ska köpa en fond för t ex 1000 kr så köper du automatiskt så många andelar som det ger dig (om kursen är 345,6 kr blir det t ex. 2,89 andelar).

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag håller med Martin i hans svar. Vill bara tipsa om den här artikeln:

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!
  Hur ställer ni er till om det handlar om större summor än 30000? Hade ni vågat investera 1 miljon just nu? All in på börsen med risken att förlora hälften och få igen det om 10 år? Klarar man av att se 5 års besparingar gå upp i rök för att man gick in på börsen i Juli och inte i Augusti? :) Bara en fundering…..Det är lättare sagt än gjort.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-11 klockan 20:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.