Köpa på olika börser
Sök:

Köpa på olika börser

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Per

ställde för sedan frågan: Köpa på olika börser

Hej!

En dum fråga kanske…

Men vad är det för skillnad på om man köper ett företag på en annan börs än den svenska? Jag funderar på att köpa på mig lite Astra Z, och tycker att Astra på den amerikanska börsen verkar vara mer fördelaktigt att köpa än på den svenska.

 

/Pelle

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Per!

Du får exponering i en annan valuta som kan vara både positivt och negativt, om bolaget har utdelning så kommer det att dras källskatt om du äger den utländska aktien, isåfall får du kräva tillbaka dom pengarna själv om du har dom i ett ISK eller så har du då aktierna i en KF och försäkringsbolaget löser det åt dig.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Förutom valutarisken finns det alltid en valutaväxlingsavgift när man handlar aktier i annan valuta än SEK.

Regler runt källskatten kan variera; det finns olika avtal mellan olika länder.

På ISIN-koden kan man se att den svenkflaggade Astra-aktien är noterad i Storbritannien (GB) och den USA-flaggade i USA.

Som du ser kan det lätt bli lite snårigt. Bäst om du ringer till Astra och frågar om det är samma källskatt för dem bägge.

– Om det finns flera valmöjligheter väljer jag själv alltid det svenskflaggade alternativet av utländska aktier (t.ex. Nordea och Stora Enso) och placerar dem i KF.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-27 klockan 19:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.