Köpa räntefonder nu?
Sök:

Köpa räntefonder nu?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av MartinP

ställde för sedan frågan: Köpa räntefonder nu?

Är det läge att köpa räntefonder nu när de redan gått upp lite och vilka i så fall?

Jag har redan ca 65 % aktiefonder, och 35 % kontanter som jag hade funderingar på att delvis lägga in i räntefonder, då jag inte kommer att använda dem inom ca 2-10 år. Vet alltså inte om jag kommer behöva dem eller inte.

Jag vill behålla fördelningen, även om det just nu varit väldigt frestande att köpa mer andelar i aktiefonderna (indexfonder).

Stora frågan är dock om det är läge att köpa andelar i rändefonder, trots att de gått upp, men för att behålla fördelningen.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du vet med dig att du inte ska använda dina 35% cash på några år tycker jag att åtminstone en del av dem hör till på börsen. MEN! Det beror på hur bekväm du känner dig med att köpa lite mer aktiefonder. Sover du gott om nätterna och inte bryr dig nämnvärt att börsen är så skakig just nu tycker jag att du kan överväga att köpa t ex 10-15% extra aktiefonder. De är ju billiga just nu. :)

Resten får du göra som du vill med. Räntefonder är långt knepigare att förstå sig på än aktiefonder men hursomhelst, Jan har skrivit om räntetrippeln tidigare som ser ut så här :

 

 • 50 procent – Spiltan Räntefond Sverige
 • 30 procent – IKC Avkastningsfond
 • 20 procent – Spiltan Högräntefond

Högräntefonder som IKC och Spiltan har en högre risk.

Kanske lite off topic : Jag har aldrig varit med om en börskrasch så paradoxalt nog tycker jag det är skönt att kraschen just nu är pågående så vet man hur man reagerar. Jag köper inte mer än vad jag brukar göra och försöker inte titta in i portföljen.

En kollega sålde av allt innehav precis innan raset började och köpte guld. Bra för honom! Jag vill dock inte försöka tajma marknaden. Ibland har man tur, ibland inte. Inte värt risken att det går fel.

Tyvärr basunerar löpsedlarna ut varje dag om hur börsen rasar så det går ju inte att undvika men jag påverkas konstigt nog inte alls just nu.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för feedback

  Får se om jag köper lite andelar idag i aktiefonder ändå. Har inte ens gått in och kollat portföljen. Vet ju att det är rött och kan lika gärna undvika det.

  Det är väl dessa fonder du nämnde som jag funderar på. Även tex AMF lång. Har läst Jans artikel om räntefonder.

  Men frågan handlar mer om det är läge att överhuvudtaget köpa räntefonder just nu när de redan gått upp och det är mer än skakigt. Och vad är bäst i dagsläget, om jag tänker på bara några års sikt som 3-5 år? Bör jag kanske i dagsläget undvika långa eller är det kanske de man bör satsa på just nu?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MartinP
 2. Vit pil

  Ännu är det för tidigt att prata om en pågående börskrasch, även om det finns många som har missbrukat det ordet under de senaste dagarna.

  Kanske kan man säga en liten ”krasch” när börsen går ner 5% på en dag, men i år har hela börsen gått ner bara 10% – lite mer om man räknar från den högsta punkten. Men man ska inte glömma att börsen gick ganska mycket upp också i början av året. Så vid det här läget är det nog bättre att använda ordet sättning i stället, och sådana brukar vi ha nästan varje år.

  Förra året var ett ovanligt bra börsår, så om börsen skulle gå ner 40% i år är det lite tveksamt om man kunde kalla det för en börskrasch ens då. Beror förstås också på hur lång tid skulle det ta med återhämtningen, men eftersom det inte lär dröja alltför länge innan vaccinet kommer så borde det gå över ganska fort.

  Hur skönt det än skulle kännas är jag lite rädd för att vi får vänta ett tag till. Men någon gång kommer det säkert, var inte orolig. Det gäller bara att ha lite tålamod.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag känner till räntetrippeln som ni skriver om här men jag tyckte den var på tok för dyr för att äga långsiktigt.

 

jag satsade på

25% Amf räntefond mix

25% Amf räntefond lång

25% Amf företagsobligationsfond

25% sparkonto 0,85% ränta

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra mix! Jag är inte riktigt lika brydd över avgifter i räntefonder eftersom förvaltarna där kan tillföra värde, och det är väldigt lätt att räkna på ränta efter avgifter. Men visst, för att motivera den högre avgiften behöver förvaltaren säkert ta mer riskfyllda lån också.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-10 klockan 09:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.