Köpa skog, portföljstrategi
Sök:

Köpa skog, portföljstrategi

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alex

ställde för sedan frågan: Köpa skog, portföljstrategi

Mina sparmål är att i framtiden kunna köpa en egen skogsfastighet och möjligtvis ett hus. Sen har jag även som mål att kunna va riktigt fri ekonomiskt kring 55år, kanske inte leva helt på avkastningen men kanske på avkastning plus intäkter från skogsbruket.

funderar på hur man ska smartast finansiera ett fastighetsköp på säg 1,5milj. Låna så mycket som möjligt? 50% Kontant?

Är 25 år och bor i hyresrätt uppe i Norrland.

Just nu har jag en buffert på två månadslöner och planerar att spara resten av buffertpengarna som blir över eftersom lön kommer in i t.ex en 30/70 portfölj eller liknande.

Resten av mitt sparande 20% ibland mer, av månadslönen går in på en 100/0 portfölj med stabila aktier och fonder. Aktier mest för att jag gillar att följa bolag. Funderar på att lägga in en räntefond på 10% men vi får se. Detta sparande är både min ”55års pension” samt hus/skog. De handlar ju om långsiktigt sparande på mer än tio år.

Det som jag funderar lite över är om jag ska dela på pension och hus/skog pengarna. Kanske ha som mål att skrapa ihop till en 40% handpenning på hus/skog i en 60/40 lösning.

Det är en intressant fundering, därför lägger jag lite tid på den och vill gärna höra lite tips och råd kring detta. Tack för en underbar blogg och podcast.

 

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ingen vet hur priserna på skogsfastigheter ser ut om tio år. Din familjesituation i framtiden ser kanske det helt annorlunda ut, det kanske blir villa eller bostadsrätt i stället. Personligen hade jag inte delat upp sparandet.

Skall du spara i enskilda aktier så se till att få en bred portfölj. Köp dessutom inga chansaktier, utan inrikta dig på stabila aktier som går med vinst.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Alex!

Eftersom det är så lång tid fram, så skulle jag rekommendera dig till att spara 100/0 portfölj liknande Globala Barnportföljen. Du behöver inte dela på det heller då båda handlar om din pension, försök göra sparande så enkelt som möjligt så är det lättare att fokusera på annat medans du sparar ihop för framtiden.

Hoppas du får ihop till din skog tillslut!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för svar.

 

Just nu sparar jag 100/0. Har lagt upp det så att jag sparar 10% av min inkomst i fonder och 10% i aktier. De kan va intressant att se skillnaden. Men som sagt, kommer att spara i stabila aktier på lång sikt och förhoppningsvis nå målet.

 

Priset på skogsfastigheter tror jag personligen inte man behöver oroa sig över. Det kommer inte att skena iväg varken upp eller ner i mina trakter. Sen så är jag intresserad av att köpa skog och mark både för att jag är intresserat av skogsbruk och fiske/jakt. Kan utföra många av jobben i skogen på egen hand och uppskattar det dessutom.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Låter som att du har en plan!
  Kör på!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-08 klockan 13:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.