Köpa till guld till nybörjarportföljen?
Sök:

Köpa till guld till nybörjarportföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattias

ställde för sedan frågan: Köpa till guld till nybörjarportföljen?

Hej!Tänkte köpa till lite guld vid sidan (Nordnet) av nybörjarportföljen i Lysa. Hur ska jag tänka, ändrar det min fördelning eller månadssparande.Tar gärna emot konkreta rekommendationer,Mattias

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tänker att det beror på av vilken anledning du tänkt köpa guld. Om det är som betalmedel vid en eventuell kris ska du köpa fysiskt guld, och då tänker jag att det kan vara helt frånkopplat från ditt månadssparande. D.v.s. det räcker med en fast mängd.

Köper du istället guld för att diversifiera din portfölj kan det vara en del av månadssparandet och bör påverka din tillgångsallokering, för hur vet du annars om du har för lite eller för mycket? Tillsammans med en strategi för rebalansering blir det också enkelt att veta när du ska köpa mer eller sälja av.

Personligen så sänker jag min obligationsdel för att göra plats för guld, d.v.s. om jag tänkt mig en traditionell 80/20-portfölj (80% aktier och 20% obligationer) så kör jag 80% aktier, 10% obligationer och 10% guld. Är du mer försiktig plockar du från aktiedelen. Eller varför inte en kompromiss och plocka hälften var från aktie- respektive obligationsdelen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för input, mycket hjälpsamt :)

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Mattias

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-29 klockan 10:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.