Köpa tjänstepension i osäkra tider
Sök:

Köpa tjänstepension i osäkra tider

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av MorFar

ställde för sedan frågan: Köpa tjänstepension i osäkra tider

Jag ska i närtid köpa en tjänstepensionsförsäkring på något över 1 million kr, som skall sättas i en fondförsäkring där jag kan välja från ca 100 fonder. Jag har 15+ år kvar till pension.

Spontant tänker jag att direkt sätta hela beloppet i en global indexfond med låg avgift, som ju på lång sikt bör ge bäst avkastning. Dock är jag osäker givet världsekonomin, med en möjlig kommande recession, handelskrig mellan USA och Kina, Brexit osv.

Borde jag istället sprida ut detta över tid, t.ex att investera 100k pr mnd i globalfonden över 10 månader? Eller istället sätta upp en 60/40 portfölj ett tag till orolighetarne i världsekonomin är över?

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ett kort svar är ju: oroligheterna i världsekonomin är aldrig över, ännu mindre kan man förutsäga när de isf skulle vara det.

Jan har skrivit en artikel om detta på bloggen, i den framgår att statistiskt så tjänar man på att sätta in allt på en gång. Men det finns naturligtvis tillfälle  när man inte gör det. Det knepiga är ju att man endast i efterhand vet när. Jag skulle nog sprida ut köpen över en period, om inte annat för att det ”känns” bättre. Men världsekonomin kan ju lika gärna krascha dagen efter min sista uppdelade insättning.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Här är artikeln du pratade om :)

    2+
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-30 klockan 18:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.