Köpt första boendet, hjälp med boränta.
Sök:

Köpt första boendet, hjälp med boränta.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kristian

ställde för sedan frågan: Köpt första boendet, hjälp med boränta.

Hejsan!

Jag och min sambo har precis köpt vårt första boende och har nu börjat förhandla om boränta. Vi skulle behöva lite hjälp gällande beslut. Vi har idag Handelsbanken som huvudbank och har där blivit erbjuden en rörlig ränta på 1.9% och 1.64% vid en bindningstid på 1 år, vilket känns på tok för högt. Vi har därefter kollat med SBAB och fått ned den ytterligare. Samt även nu förhandlat med Länsförsäkringar som vi upplever har kommit med ett okej erbjudande.

De erbjuder oss en rörlig ränta på 1.59% samt 1.34% om vi binder i räntan i 1 år. Detta förutsätter att vi hädanefter har dem som huvudbank och blir Guldkund hos dem. Detta innebär att vi flyttar över våra försäkringar från Folksam till dem (ca 700kr/månad). Att vara guldkund ger oss då även 20% rabatt på alla deras försäkringar. Jag har i skrivande stund ej kollat upp vad priserna på försäkringarna hos Länsförsäkringar ligger på, men utgår från att det blir något billigare än vad vi har nu.

Ett problem med att vara Guldkund anser vi vara att de kräver ett fondsparande hos dem, dock enbart minst 500kr/månad/person. Vi har i nuvarande stund vårt fondsparande hos Lysa och vill helst inte spara någon annanstans.

Problemet är att vi ej riktigt vet hur vi ska resonera. Att vara Guldkund gör att vi får ytterligare några procentenheters rabatt, men är rädd att detta skall gå ut över att avgifterna för fondsparandet blir högre. Dock resonerar jag som så att det kanske inte blir någon förlust om merparten av sparandet (ca 15 000kr/mån) blir kvar hos Lysa/buffert, men att 1000 kr av dessa investeras i exempelvis Länsförsäkringar Global Indexnära som är en bra fond.

Vi är även sugen på att binda räntan till 1 år på 1.34%. Vet att historiskt sett är rörlig ränta det bättre alternativet, men om man ser till de senaste 6 åren hos Länsförsäkringar så har den rörliga räntan ej legat så lågt, trots en bra rabatt.

Vad anser ni?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Länsförsäkringars erbjudande är bra. Jag är själv guldkund där. Fick billigare försäkringar än någon annanstans, samma ränta som hos SBAB och jag gillar appen. Inget att klaga på förutom att man måste förhandla om räntan.

Men rabatten på försäkringarna är ju bara några hundralappar, så var ändå beredd att flytta i framtiden om du får bättre ränta någon annanstans. Lås aldrig in dig.

Jag har minimiinsättningen på 500 kr/månad direkt in i Länsförsäkringar Global Indexnära. Det är ju ändå en av de bästa indexfonderna med låg avgift så det ser jag inte ens som ett problem. Det som är irriterande är att deras ”ISK med sparplan” är en otroligt klumpig användarupplevelse. När du väl har lyckats sätta upp det så rullar det automatiskt och är inget att tänka på.

Jag har ingen åsikt om att låsa räntan. Vet ni att ni ska bo kvar ett år så är det nog inte en av de sämsta affärerna ni kan göra. 😊

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-13 klockan 13:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.