Köpte på ATH
Sök:

Köpte på ATH

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anton

ställde för sedan frågan: Köpte på ATH

Hej,Då lyckades man alltså timea absoluta all time high för att senare se pengarna försvinna. Satte in ett belopp på ca 1 miljon precis dagarna innan corona satte fart på riktigt och har med det sagt förstås förlorat väldigt mycket de senaste dagarna.Jag kommer inte behöva pengarna de närmsta 20 åren och jag vet att det med största sannolikhet kommer ligga på plus om 20 år men ändå är det så fruktansvärt jobbigt när man nu i efterhand ser att jag hade kunnat gå in på den här nivån istället om jag bara hade väntat i ett par veckor med att sätta in pengarna.Pengarna kommer ligga där dom ligger och inte plockas ut, helt enligt strategin men hur klarar man av detta psykiskt? Tyvärr så är jag en nyhetsknarkare, vilket inte gör det lättare.

Det finns 7 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Anton.

På 20 årssikt hinner du uppleva många upp/nedgångar.  Börsen är jobbig när den backar. Att börsen backar är inte så ovanligt och något man måste acceptera om du vill bli långsiktig vinnare. Det vad du kan göra just nu är att automatisk månadsspara som vanligt och låta det vara i lugn och ro. Hitta på lite roligare saker än att logga in i Isk. Att änka så som du hör varför intevänta några veckor till och investera just då gör inte saken bättre. Du kan ändå inte veta i framtiden. Om man viste det hade jag också sålt allt och köpt när det är lugnt igen. Så fungerar det inte i verkligheten. Om du ska följa ett index måste du tåla både upp/nedgång. Det finns så många värre saker under livets gång som man kan drabbas av än att tappa 30% kortsiktigt på en turbullent börs. Tänk långsiktigt och var rädd om hälsan. Börsen kommer bli bra långsiktigt och vi kommer få en fin avkastning på insatta pengar. Ha det så bra. Lycka till.

Mvh. Jack

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag gjorde precis samma sak.
  Nästa gång 🙄går jag in i etapper.
  Känner med dig!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Donnyw

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är just detta som gör att Jans råd om att gå all in vid ett tillfälle är fel enligt min mening.

Statistiskt är det bättre att gå all in eftersom det oftast ger bättre resultat. Men om timingen blir fel får det stora konsekvenser. Den risken behöver man hantera och det gör man genom att inte gå all in vid ett tillfälle.

Jag beklagar djupt. En sak du kan fundera på (detta är inget råd utan bara en tanke), är att faktiskt sälja en del av aktierna nu eller ännu bättre vid nästa rekyl (börsen går upp innan den fortsätter ner) och köpa igen när börsen ligger ännu lägre. Jag tror nämligen att börsen kommer att sjunka betydligt mer innan marknaden blir glad och lugn igen. Med ett så långt tidsperspektiv har du inte så mycket att förlora på att försöka reparera en del av skadan. Standardrådet är dock att inte göra någonting.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Frågan jag ställer mig när jag läser ditt inlägg är om du verkligen har förstått avsnittet som handlar om detta.

  Vill du maximera din avkastning så har du bäst förutsättningar om du sätter in allt direkt, precis som du gjort. Frågan du borde ställt dig själv är om du kommer att klara av att se dina pengar gå ner 50% eller till och med 90% i absoluta värsta fall.

  Man måste vara ärlig mot sig själv och verkligen tänka efter hur det skulle kännas med sådana kraftiga svängningar. Framförallt när det visar sig att majoriteten överskattar sin riskförmåga, vilket Jan även nämnt i flera avsnitt, vill jag minnas.

  Med detta sagt så tycker jag du har två alternativ, det första är att erkänna att du tagit för hög risk och omfördela din portfölj till mindre risk genom att köra en 60/40 portfölj eller liknande.
  Det andra är att hålla kvar vid din plan som du hade från början och bita ihop.
  Ett tips är att inte logga in på ditt konto och följa portföljen varje dag.
  Har du 20 års sparhorisont så spelar det väl ingen roll hur börsen går nu?

  Börsen kunde likabra ha gått upp 20% istället och då hade du ångrat dig att du inte satte in pengarna innan det.

  Jag själv slutade logga in i början av januari och planen är att bara logga in en gång om året vid årsskiftet.
  Jag fick en kick av att gå in och se hur bra det gått varje dag, framförallt nu när börsen gått så bra senaste åren. Jag insåg att detta inte skulle vara hållbart när börsen kommer gå dåligt och eftersom jag investerat mina pengar långsiktigt så borde det inte påverka mig alls hur det går just nu.

  Det kommer vända, förr eller senare. Lycka till!

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Albin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

@Anton: Lider med dig men om du kollar på statistiken i portfoliocharts och total stock market med en investeringstid på 20 år finns det inte en enda 20 årsperiod sen 1970 som har varit negativ. Realavkastningen har varierat mellan 4-13% per år beroende på när du började spara.

Hade man oturen och prickade IT bubblan och började då har man ändå gjort 4% per år realt på 20 år.

I worst case scenario är din investerade miljon värd ca. 2,2 miljoner i dagens penningsvärde om 20 år.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

You were happy to buy when the price was high because you expected it to keep ascending endlessly. Now that it is low, you expect it to fall forever. Both expectations represent erroneous thinking. The stock market rarely moves in a straight line—in either direction.

However, historically it has gone up. Yes, living through downturns and bear markets can be nerve-wracking. Instead of selling out, a better strategy would be to rebalance your portfolio to correspond with market conditions and outlook, making sure to maintain your overall desired mix of assets. Investing in equities should be a long-term endeavor, and the long-term favors those who stay invested.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du kommer med mycket hög sannolikhet att få betalt för den risken du har tagit, försätt månadsspara för att sänka ditt genomsnittliga inköpspris. Får du ont i magen kanske du tog på dig för mycket risk. Efterfrågan på varor och tjänster kommer komma tillbaka. En ny högkonjunktur kommer och även flera nya lågkonjunkturer.

tänk inte på din investering i form av pengar utan vi köper framtida vinster, vi äger företag med duktig och kompetent personal. Majoriteten av världens företag kommer gå med vinst långsiktigt.

ang att gå all in eller inte. Jag började investera i mitten av 2018. Månadssparat hela tiden och min portfölj var värd 900k nu innan fallet. Vem gjorde mest rätt av oss? Jag har förlorat lika mycket pengar som dig nu i fallet. Der spelar ingen roll var du har tjänat dina pengar. Jag har 88% aktier, en nivå som jag känner mig trygg med långsiktigt.

snart kommer lön då blir det köpfest🤗

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Själv tror jag inte det är för sent att sälja av.

En redan dopad ekonomi tror jag kommer ta väldigt mycket stryk framöver.

Inbillar mig att börsen skall ner 50-70 %.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag gjorde precis samma sak som dej, Anton, så jag vet hur det känns. Jag skrev om hur jag ser på saken här tidigare idag: https://rikatillsammans.se/corona-ama/comment-page-1/#comment-163835

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-12 klockan 08:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.