Korrelation mellan USAs börs,svenska börsen och en svensk USA fond
Sök:

Korrelation mellan USAs börs,svenska börsen och en svensk USA fond

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Carl

Den här artikeln publicerades 2017-08-16 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Korrelation mellan USAs börs,svenska börsen och en svensk USA fond

Hej Jan!

Som rubriken lyder har jag en fråga gällande korrelationen mellan svenska börsen, en svensk USA fond och USAs börsindex.

Jag har satt ihop en portfölj bestående av indexfonder utspridda lite över hela världen, Sverige, Europa, Asien, Japan, USA. Anledningen är ju för att diversifiera och sprida riskerna. Vad jag dock inte förstår som det ser ut nu t.ex. när den svenska börsen har droppat från 8% ner till 2% och amerikanska börsen fortsatt hålla en stadig nivå på runt 9%. Borde inte då min svenska USA fond (Länsförsäkringar USA Indexnära) då korrelera med USAs börs? För vad jag ser ofta är att de svenska utlandsfonderna korrelerar med den svenska börsen snarare än börsen i det land som aktierna faktiskt ingår i.

Min USA fond har alltså också droppat från 8% ner till 2% precis som det svenska indexet snarare än att stiga som det amerikanska indexet till 9%.

Har du någon vettig förklaring till detta så hade det varit uppskattat att få höra den!

 

Nedan är en länk till en screenshot jag tog från Avanza för att förtydliga vad jag menar.

 

https://1drv.ms/i/s!AhOFN0BnVD_SwBEJ8RXT5Jyc83FV

 

Tacksam för svar.

Mvh, Carl

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kort svar: Dollarkursen.

I diagrammet jämför du indexet DJ USA, i någon mening mätt i USD, med Länsförsäkringar USA Indexnära, mätt i SEK.

Bara för att du har en fond som redovisar resultatet i kronor slipper du inte magiskt valutarisken när du investerar på börser i andra delar av världen.

USD har rasat kraftigt i förhållande till SEK, så den kanske lite oväntat hyfsat fina utvecklingen på USA-börserna i år äts upp av dollarraset för oss svenskar. Trist värre!

https://www.avanza.se/index/om-indexet.html/19000/usd-sek

Även om världens börser hänger ihop behöver raset på svenska börsen nödvändigtvis inte ha en direkt koppling till den minskning du ser i din USA-fond, utan det kan bero exempelvis på att den högt värderade Stockholmsbörsen blivit besviken på bolagens kvartalsrapporter och uteblivna forskningsresultat. Det finns utöver detta massor med förklaringar/ursäkter till att Stockholmsbörsen utvecklats som den gjort, till exempel att det rör sig om vinsthemtagningar inför förmodat bistrare tider.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-16 klockan 18:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.