Kort räntefond vs. Sparkonto
Sök:

Kort räntefond vs. Sparkonto

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Joakim

ställde för sedan frågan: Kort räntefond vs. Sparkonto

Jag har ett sparande som i stor utsträckning motsvarar Nybörjarportföljen och har således cirka 20 % av mitt sparande i korta räntefonder. Problemet som vi alla vet är att räntorna är extremt låga nu och de flesta korta räntefonder har riktigt låg avkastning, t.ex. är det knappt Spiltans räntefond Sverige når över 1 % i avkastning på 1 år just nu. Jag har därför börjat fundera på om jag inte istället för korta räntefonder borde sätta pengarna på t.ex. Avanza Sparkonto+ Collector med 0,6 % i ränta. Särskilt när jag räknar med fondskatten på mitt fond- och depåkonto så känns det som att jag i dagsläget förlorar pengar i skatt på mina korta räntefonder, samtidigt som jag tar något högre risk, jämfört med att ha dem på ett sparkonto med ränta.

Låt oss säga att jag investerar 1 000 kr som exempel i antingen en kort räntefond eller Avanza Sparkonto+:

***Kort Räntefond på Fondkonto***
Med en årlig avkastning på 0,7 %:
1000 * 1,007 = 1007
1007 – 1000 = 7 (vinsten)
Avräknat dels kapitalskatt och fondskatt:
7 * 0,3 = 2,1
1007 * 0,0012 = 1,2084
2,1 + 1,2084 = 3,3084
Med avdrag för skatt så kommer jag i slutet av året ha så här mycket pengar på fondkontot:
1007 – 3,3084 = 1003,6916

***Sparkonto med ränta***
Med en årlig ränta på 0,6%:
1000 * 1,006 = 1006
1006 – 1000 = 6
Med avdrag för skatt så kommer jag i slutet av året ha så här mycket pengar på sparkontot:
1000 + 6 * 0,7 = 1004,2

Jag kommer alltså tjäna mer efter skatt på att ha mina pengar på ett sparkonto med 0,6 % ränta än att ha dem i en kort räntefond med 0,7 % årlig avkastning. Eller har jag räknat helt fel med skatterna? Eller är det något annat jag inte tänkt på?

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag kör på räntesparkonto istället för korta räntefonder i nuläget, så är helt med på ditt resonemang. Jan har också skrivit om att det är bra på kort sikt.

Underskatta inte sparkontot som kortsiktig sparform

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Spiltan räntefond Sverige ,en kort räntefond gav en avkastning på 1,96% 2019 , helt överlägsen alla sparkonton med insättningsgaranti ,kreditrisken är nästan noll ,ränterisken oxo och ingen valutarisk heller .fungerar bra även på en ISK.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

På vissa sparkonton är pengarna låsta under en viss tid, exempelvis ett år. Det får man också ha i åtanke. Men annars håller jag med om att korta räntefonder inte är mycket att ha i dagsläget.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det finns dock flera sparkonton nu som ger mellan 0,6 % – 0,75 % i ränta med fria uttag. För att en räntefond ska kunna slå det måste den ge en årlig avkastning på minst 0,87 % (0,75 % + fondskatt). Risken är även högre med räntefonden än sparkontot. Jag har själv skippat alla korta räntefonder i min Nybörjarportfölj och månadssparar istället motsvarande andel på ett sparkonto.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har en klumpsumma som ska investeras i början av året här + månadsspar under resten av året och kommer som det ser ut nu helt skippa räntefonder i portföljen.

 

Jag resonerar så här:
1. Låst sparkonto på 12 månader a’ 1.5% ränta på Payex

2. Löpande in i sparkonto på Qliro 0.9% under året.

3. I slutet på nästa år, flytta pengarna från Qliro till kontot med fasträntekonto och låsa 12 månader till.

Jag byter bank till den som har högst ränta i början på året.

 

Känns mer rimligt än räntefonder i dagsläget.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Är det någon som vet om räntefonden eller sparkontot hänger med bäst vid plötsligt stigande inflation?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om det blir en ”plötslig” inflation (vad nu det exakt innebär) så kommer riksbanken att bromsa konsumtion genom att höja räntan (högre ränta = lönsamt att behålla pengar + dyrare att låna -> konsumtion minskar). Således kommer räntan på vanliga sparkonton att öka. Inte lika mycket som riksbanken höjer, och inte lika snabbt, men i teorin, så ska det vara så.

Vid stigande ränta minskar avkastningen av räntefonder (finns en artikel på den här sidan om det). Således borde vanligt sparkonto med rörlig ränta vara bäst.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fast de kortaste räntefonderna borde ju snabbt öka avkastningen också. Men hur snabbt? Och hur lång tid brukar det ta för bankerna att höja på sparkontot. Det var det som var frågan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ML

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-21 klockan 16:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.