Korta- jämfört med långa räntefonder i en uppåtgående räntecykel?
Sök:

Korta- jämfört med långa räntefonder i en uppåtgående räntecykel?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Korta- jämfört med långa räntefonder i en uppåtgående räntecykel?

Korta- jämfört med långa räntefonder i en uppåtgående räntecykel. Många experter menar att räntecykeln vänt upp, åtminstone i USA och sannolikt snart i EU och Sverige också. Alltså att de nedåtgående räntorna från 1982 fram till 2017 nu har vänder upp i en liknande lång cykel. Det finns rätt mycket litteratur på detta som verkar trovärdig. Tycker ni att obligationsfonder är riskabelt i en miljö där räntorna kanske kommer att gå upp i många år framåt (30+ år kanske)? Eller löser det sig med durationen? Alltså att man får förluster vid ränteuppgången men efterhand som obligationerna löper ut och förnyas till högre ränta så kompenseras nergången av högre ränteintäkter från obligationerna som ingår i fonden. Bör man välja långa FRN obligationsfonder där räntan på de underliggande obligationerna i fonden sätts om typ varje kvartal? I så fall, vilka FRN fonder verkar bra, för de (som jag) som tror på en lång uppåtgående räntecykel? Intressant att höra era tankar! Mvh Fredrik

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det ser, när man läser om det, ut som att det löser sig med durationen så länge man har nog lång sikt. Lars Lönnkvist från Spiltan fonder hade en del att säga om obligationsfonder och var just inne på FRN för att komma runt detta.
https://www.privataaffarer.se/articles/2017/03/06/avsta-fran-att-kopa-realrantefonder-nu/

Gällande alternativ för FRN-obligationer så har vi tre stycken exempel. Spiltan Högräntefond, Öhman FRN-fond SEK A och SPP Företagsobligation A.

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret. Jag är lite rådvill. Korta räntefonder – bra mot stigande ränta men många med rejäl exponering mot bostads/företagslån. Realräntefonder – diversifierat på så sätt att det är statliga realobligationer men påstås komma att liga när räntan går upp (trots ”real”?). Obligationsfonder – lider vid ränteuppgång definitivt.

  Finns det inget som är både diversifierat bort från bostads/aktiemarknaden OCH som inte lider i en ränteuppgång? … hm.

  Någon som har tankar kring detta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-21 klockan 15:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.