Hur placerar jag pengar som ska användas till bostadsköp?
Sök:

Hur placerar jag pengar som ska användas till bostadsköp?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mikael

Den här artikeln publicerades 2017-03-31 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur placerar jag pengar som ska användas till bostadsköp?

Jag behöver placera en större summa pengar över ett år innan jag ska köpa bostad. Jag försökte söka på din sida. Men hittade inget. Har du skrivit en artikel om det. Om ja så skulle jag bli jätteglad om du kunde skicka över länken eller om nej om du har några andra tips. Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

 Jag skulle inte rekommendera att investera dem annat än på ett sparkonto med en ränta lite större än 0 procent. Anledningen är att tumregeln man brukar prata om är: 

Investera maximalt 10 procent av ditt kapital per år som du kan låta pengarna arbeta i fred. 

I ditt fall är tidshorisonten mindre än ett år och därmed går det alternativet bort. Problemet är nämligen att börsen lätt kan tappa uppemot 40 procent på ett år. Det har den gjort två gånger de senaste 20 åren. 
Jag själv använder i dagsläget Avanza och deras olika sparkonto för mitt kortsiktiga sparande: 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej ! Vi vill köpa bostad utomlands om 5-7 år inte direkt tidsbestämt . Har 250000kr och av dessa har vi lagt helften på vanligt sparkonto och helften köpt fonder . Vad tycker du om det? Pengarna är på placerade enligt din Nybörjarpårtfölj . TACK .

  0
  Gravatar ikon för användaren
  sanela
 2. Vit pil

  @sanela – jag tycker det låter väldigt förnuftigt. Lycka till med ert sparande!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-03-31 klockan 21:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂