Kortsiktig sparande med aktiefonder?
Sök:

Kortsiktig sparande med aktiefonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Douglas

Den här artikeln publicerades 2017-05-22 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Kortsiktig sparande med aktiefonder?

Jag har precis börjat spara i aktie/indexfonder i en globalportfölj (tänkte spara i 20 år).

Jag tänkte vid sidan om påbörja ett nytt sparande, där det är tänkt att få ihop en summa till kontantinsats/bröllop (dvs. ett sparande för de kommande åren, 2-5 år)

Jag har läst att kort- långsiktiga räntefonder inte kommer ge mycket i avkastning, fastän de medför lägre risk – men de tilltalar mig inte alls.

Min fråga är därför:

Kan jag investera i samma aktie/indexfonder som jag gjort i den andra portföljen, som jag tänker låta växa under en tid på ca 20 år, eller finns det några underliggande konsekvenser av en sådan investering för ett kortsiktigt sparande?

De fonder jag tänkte spara i är:

Globala fonder (60%)

DNB Global Indeks (30%)

Storebrand Global Multifaktor (30%)

USA (5%)

Länsförsäkringar USA Indexnära (5%)

Europa (5%)

AMF Aktiefond Europa (5%)

Sverige (30%)

Spiltan Aktiefond Investmentbolag (20%)

AVANZA ZERO (10%)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Sparande i aktier eller aktiefonder rekommenderas på minst 5 år för det mesta, det är extremt hög risk att påverkas av svängningar om man sparar på så kort sikt så 100% aktier inför detta sparande är inte att rekommendera. Det är en bra portfölj du byggt ihop men passar bättre på kanske 10 års sikt för att känna sig tryggare med att pengarna finns där när ni väl behöver dem till insats och bröllop.

Jag kan tipsa om Nybörjarportföljen (4-6 års sikt) eller kanske RikaTillsammansportföljen som passar horisont 2 år och uppåt. Senare nämna portfölj är lite mer avancerad men värd att titta på. Nedan följer länkar där du kan läsa om de båda.

Nybörjarportföljen | En klassisk balanserad fondportfölj

RikaTillsammans-portföljen – en portfölj för alla väder

Lycka till med allt!

Vänligen
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-22 klockan 14:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.