Kortsiktigt och långsiktigt sparande
Sök:

Kortsiktigt och långsiktigt sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Helena

ställde för sedan frågan: Kortsiktigt och långsiktigt sparande

Hej!

Jag har tänkt att skapa två investeringssparkonton på Avanza och vill ha ett kortsiktigt sparande (ca 4,5-5 år) samt ett långsiktigt sparande (10 år om inte mer). Tanken är att jag ska månadsspara och sätta in ungefär 500 kronor sammanlagt för båda konton. Borde jag ha färre konton med tanke på att jag sätter in så lite i månaden eller hur ska jag tänka? Några tips? Svårt att veta hur man ska fördela pengarna också…

Kortsiktigt sparande

SPP Aktiefond Global

Länsförsäkringar global indexnära

Spiltan räntefond Sverige

AMF räntefond lång

 

Långsiktigt sparande

Spiltan aktiefond investmentbolag

Spiltan räntefond Sverige

Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära

Länsförsäkringar global indexnära

_______________

Jag har försökt att fördela fonderna hyfsat okej med tanke på bransch och land, är det något som skulle kunna förbättras?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Helena,

Det första problemet du kommer stöta på är stt varje fond har en minsta insättning om 100:- vilket gör matten omöjlig. Du klara en 60/40-portfölj på 500:-, men Globala Barn kräver minst 1000:-.

Du ska nog titta närmare på Lysa för där kan du sätta in 100:- och fördela 60/40, 75/25, 67/33 leller vad man nu vill.

Öpnna två konton hos Lysa. Döp det en till ”3-5 år” och det andra till ”10 plus”. Sen lägger du upp ett månadssparande kopplat till respektive konto. Välj belopp du vill spara till respektive del. Säg att du sätter 250:- på varje konto, då investeras de med den fördelning du valt. Helt suveränt.

Sen går det med automatik. Vill du ändra fördelning sen mellan räntor och aktier så är det bara att logga in och ändra så fördelar de om.

För det du beskriver tror jag det blir utmärkt.

Lyssna på Jans podd om Lysa samt avsnittet med Henrik Tell där de pratar om Lysa.

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack så mycket för svar, jag är dock inne på Avanza i nuläget. Eller vill i alla fall veta hur jag skulle kunna lösa det där först innan jag börjar läsa mer om Lysa som för övrigt är nytt för mig.

  Jag kan eventuellt sätta in 500 kronor för det kortsiktiga sparandet varje månad.
  150:- i länsförsäkringar Global indexnära
  150:- i SPP Aktiefond Global och
  100:- i Spiltan Räntefond
  100 :- Sverige AMF räntefond lång

  Med det långsiktiga sparandet vet jag inte hur jag ska göra, eventuellt länsförsäkringar Global indexnära 100 kronor. Sedan öka beloppet ju säkrare jag blir. Med tanke på att jag är student och inte kan lägga hur mycket pengar som helst vill jag tro att det är en bra början.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Helena

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-14 klockan 16:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.