Kortsiktigt sparande?
Sök:

Kortsiktigt sparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johanna

ställde för sedan frågan: Kortsiktigt sparande?

Hej!

Tack för en grymt bra blogg! Och för att ni delar med er mycket av er själva!

Jag har en summa pengar som jag vill investera på kort sikt, 1-3 år. Vi ska kanske (om ork finns) renovera vårt kök om ett år och därmed är det troligt att dessa pengar går till det. Dock är det detta ”kanske” som får mig att tveka kring att bara sätta i pengarna på ett bankkonto. Känns dumt att låta dem stå där om jag först använder pengarna om 3 år eller längre.

Skulle jag kunna placera dem i ex 85% räntefonder, 15% aktier på Lysa?

Vi har ett buffertsparande på bankkonto utöver dessa pengar.

Väldigt tacksam för tips på hur jag ska tänka.

Hälsningar Johanna

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Visst kan ni investera i fonder med låg risk, men frågan är om ni verkligen ska det. Investeringar i fonder/aktier är attraktiva eftersom dom över lång tid ger väldigt mycket pengar. Men under kort tid så ger dom inte alltid så mycket (man riskerar istället att förlora pengar).

Hur mycket hoppas ni få under 3 år? Om man leker med tanken att man får 4% per år så får man (efter att ha räknat bort skatten på ISK-kontot) så har man fått 10% mer efter 3 år.

Om aktiemarknaden istället går in i krisläge och förlorar 50% så har istället portföljens värde minskat med 7,5%.

Ett annat alternativ är att lägga dom i ett sparkonto med ränta.

Är det värt risken att kanske få 10% mer?

Om du sparar kortare tid än 3 år så finns det ännu mindre anledning att investera dom.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-21 klockan 08:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.