Kostar olika fonder olika mycket på olika banker?
Sök:

Kostar olika fonder olika mycket på olika banker?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Holger

ställde för sedan frågan: Kostar olika fonder olika mycket på olika banker?

Hej!

Jag har största delen utav mitt sparande på Avanza men jag har även ett månadssparande hos Länsförsäkringar för att vara guldkund.

Jag skulle köpa fonden SEB Sverige Indexfond men blev lite fundersam över avgiften som jag hade fått för mig var lägre. På länsförsäkringar är den totala avgiften 0,4% varav LFs intäkter är 0,2%. På Avanza är total avgift 0,27% varav Avanzas intäkter är 0,13%.

Jag skickade ett meddelande till LF för att höra om det var något konstigt med just den fonden som jag väntar svar på. Det fick dock att fundera på hur det ser ut generellt. Spelar det någon roll vilken bank man använder när man köper en fond eller tar de olika aktörerna ut olika avgifter på samma fond?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Holger!

Tyvärr så kan det skilja avgifterna på fonder ibland mellan banker.

Att köra minsta sparande på LF och resterande på Avanza är att föredra då det är som du säger enda sättet att få ”guldkund” hos dom. Har också LF och har 500kr/månad i sparande där och resterande till Avanza, däremot kör jag endast LF Global Indexnära hos LF då den fortfarande har bra förvaltningsavgift där.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ja,   hur ska de annars kunna betala miljonbonusar och avskedsvederlag till anställda, mutor till korrupta regeringar i Mellanöstern samt finansiera orimligt dyra lyxkontor?

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej.

Värkar som Ni har läst lite fel. Seb Sverige index kostar lika mycket hos LF som Avanza. 0.25% i avg. Total avg är 0.27% som Avanza redovisar. LF har riktigt bra fond utbud. Du behöver inte byta bank för det. Jag kollade nu och klart och tydligt 0.25% i avg. Lika fonder kostar lika mycket hos vilken bank som helst. Du kan lika bra välja LF Sverige index funksr riktigt bra 0.22% i avg. Om du går in i fond utbud och klickar på Seb Sverige index å. 25% i avg. Ni som svarar på frågor bör ha lite mer koll innan ni ger svar till någon annan.

Mvh. Jacke77

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fondföretag SEB Investment Management AB
  Förvaltare Peter Svalstedt
  Ingår i PPM Nej
  PPM fondnummer –
  PPM-avgift –
  Kategori Sverige
  Start 2008-10-23
  Basvaluta SEK
  Senaste NAV kurs 390,06 SEK
  Senast uppdaterad 2019-04-26
  ISIN SE0002593673
  Förvaltningsavgift [?] 0,25%
  Resultatbaserad avgift 0,00%
  Köpavgift [?] 0,00%
  Säljavgift [?] 0,00%
  Stopptid [?]
  Likviddag köp [?]
  Likviddag sälj [?]
  Minsta engångsinsättning [?] –
  Minsta månadsinsättning [?] –
  Jämförelseindex SIXRX GR SEK
  Morningstar rating

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jacke77
 2. Vit pil

  Du har helt rätt Jacke, kollade inte upp fonden inte jag svarade.
  Men jag vet att jag har stött på detta förut, att en fond kostade mer på Swedbank än vad den gjorde på Avanza. Inget som du har stött på?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Hej Robin.
  Själv har jag Avanza och LF. Allt på börsen är på Avanza. Ibland kan det vara så kanske dem inte uppdaterat fond avg vid sänkning. Vet ej. Borde kosta lika mycket. Men Avanza och Nordnet är bäst. Det brukar aldrig förekoma extra avgifter. Då jag har bara Avanza Global 100% är Avanza bäst för mig. Lycka till.
  Mvh. Jacke77

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jacke77
 4. Vit pil

  Logiskt, alla fonder skulle kosta lika mycket på olika banker eftersom kursen är samma på alla banker,och kursen bestäms efter avdragen avgift som ska oxo vara samma ,om hade varit olika avgifter ,då rent matematiskt hade vi haft olika kurser på alla banker men kanske finns et annat sätt att räkna ,det vet jag inte,kanske nån kan förklara.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nej det stämmer inte att avgiften är samma för samma fond hos olika distributörer. Jag kollade upp ett par olika fonder som jag har hos Avanza, från olika fondförvaltare, och jämförde med avgiften hos Nordnet och det nya SAVR. I samtliga fall var SAVR billigast och Avanza dyrast. Nordnet låg nära Avanza, men lite under.

Jag funderar nu på att flytta mitt fondsparande till SAVR.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej, som uppmärksammats i en annan tråd om SAVR. Tänk på att det tillkommer 0,09% depåavgift där.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle2
 2. Vit pil

  Avgiften är helt oviktigt,när kursen är samma hos alla fondbolag ,du får ändå samma antal andelar om du köper för samma summa .

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-29 klockan 16:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.