Kostnader i samband av om balansering
Sök:

Kostnader i samband av om balansering

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan B

Den här artikeln publicerades 2017-07-18 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Kostnader i samband av om balansering

I min ”quest”  att bli bättre än genomsnittlig har jag läst och hört mycket om att ombalansera portföljen. Uppstår det inte mycket kostnader i detta? Typ courtage I samband med köp och sälj av ETF eller köp och sälj avgift i en fond?

Skatt på vinst äter ju också upp en hel del av framtida avkastning.

Tror jag läste i en artikel på denna blogg att ett sätt att ombalansera är att sälja allt och köpa igen. Det låter helt tokigt. :)

Vad missar jag? Ombalansera varje kvartal låter onödigt dyrt.

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ombalansering kan man gott och väl göra en gång om året. Varje kvartal låter lite väl ofta.

Vet inte hur avgifterna ser ut för ETF men för vanliga fonder uppstår det transaktionsavgifter och om valutaväxling sker i samband med detta uppstår det även köp/sälj avgifter för växlingen. Dessa avgifter syns inte i den totala årliga kostnaden heller.

Men när fondens innehåll ändras av förvaltaren (köp och sälj) uppstår det ju också transaktionskostnader. Så i teorin borde en fond vara dyrare ju aktivare förvaltaren är.

I en bok hävdades det att merparten av kostnaden (som alltså inte syns) är just transaktionsavgifter.

Att sälja allt och köpa tillbaka allt låter mer som marknadstajming. Jag tror inte Jan rekommenderar detta…

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret. Hittade artikeln på bloggen (https://rikatillsammans.se/ombalansering-av-nyborjarportfoljen-2017/) och Jan säger specifikt att han inte rekommenderar det.

  Det här med ombalansera låter fortfarande motsägelsefullt. Man pratar om långsiktigt sparande och man ska låta pengarna ligga i 5 till 10 år. Nu ska man också börja sälja en del varje år och flytta omkring dom…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan B
 2. Vit pil

  Det handlar om att balansera risken då portföljen efter ett år har förflyttat sig från den ursprungliga fördelningen. Skulle du låta en ränte-/aktie-portfölj ligga i 10 år skulle andelen räntefonder efter 10 år vara högst marginell och därmed skulle risken vara hög. Det är det som man vill undvika med ombalansering. Statistiskt sett har man också sett att det ökar avkastningen. Så det är en bra sak. :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-18 klockan 21:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.