Kraftig förlust på aktier - vad göra nu?
Sök:

Kraftig förlust på aktier – vad göra nu?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

Den här artikeln publicerades 2017-09-18 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Kraftig förlust på aktier – vad göra nu?

Hej Jan!
Tack för ditt engagemang och all inspiration du sprider!

Har en investeringsfråga till dig/er.

Från en vinst av en lägenhetsförsäljning investerade jag 972 tkr i olika aktier. Idag är de nere i 338 tkr. Den största investeringen gjorde jag i Immune Pharmaceuticals (624 tkr inköp nu värt 76 tkr).

Nu har jag såklart lärt mig min läxa från mina misstag att inte satsa alla pengar i aktier och framförallt inte lägga en så stor del i ett och samma företag. Så det jag vill ha hjälp med är hur jag på bästa sätt ska hantera nuvarande situation.

Ska jag sälja aktier och investera i fonder etc. Ska jag inte göra något och låta aktierna ligga en tid (några år)? Eller har ni ett annat tips på hur jag ska få de här pengarna att växa på bästa sätt?

 

Tusen tack!

Mvh Johan med familj

 

Innehav:

Immune Pharmaceuticals – 77 tkr (inköp 624 tkr)

Tobi – 90 tkr (inköp 133 tkr)

Imint – 5,8 tkr (inköp 7 tkr)

LIDDS – 52 tkr (inköp 50 tkr)

Prebona – 37 tkr (inköp 52 tkr)

Free 2 Move Holding – 12 tkr (inköp 32 tkr)

Funded by me – 40 tkr ( ej listad än, inköp 40 tkr)

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tråkigt att du förlorade pengar på den dålig investering. Men bra och trygga investeringar är vad den här bloggen är till för.

Att låta pengarna ligga kvar gör inte din dåliga affär bättre att vara kvar i. Dina investeringar börjar alltid idag, hade Immune Pharmaceuticals varit ett bra bolag att handla i idag hade det således varit klokt att stanna med pengarna där, men gissningsvis så kommer det inte bli bättre av att du stannar där. Gör en bra investering nu istället för att stanna i en dålig. Du kan titta på Jan’s portföljer och med tanke på att du ändå har ett rätt okej startkapital så skulle jag rekommendera dig att titta på hans Rikatillsammansportfölj.

Lycka till! =)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du har just nu 75% av dina investeringar i ny- eller olistade teknik- och läkemedelsföretag. Resterande 25% i midcap, även detta i teknik. Risknivån är rent ut sagt svindlande hög.

Om du låter pengarna ligga kvar där de är idag kommer du antagligen återigen att förlora 2/3 av det investerade kapitalet. Eller så blir ett av småbolagen en börsraket och du blir miljonär. Inte omöjligt, men bra mycket mindre sannolikt än det tidigare alternativet.

Lösningen stavas riskspridning. Om man inte har stenkoll på vad man håller på med på börsen (och kanske även då) ska man äga huvudsakligen stora, stabila företag med en liten spets spännande, mindre företag. Den stabila grunden kan du bygga själv, eller så låter du någon göra det åt dig för en billig penning genom att investera i indexfonder. Några räntefonder bör också vara med om du inte tänkte låta pengarna vara ifred i 30+ år.

Spetsen skulle kunna se ut ungefär som ditt nuvarande innehav, men den ska inte utgöra mer än 10% av ditt totala kapital. Sälj 90% och köp billiga indexfonder.

Rekommenderad läsning: https://rikatillsammans.se/investerar-du-i-aktier-da-ar-du-hogst-sannolikt-en-loser/

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-18 klockan 09:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.