Kreditförluster för bankerna pga Coronakrisen?
Sök:

Kreditförluster för bankerna pga Coronakrisen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Claudio

ställde för sedan frågan: Kreditförluster för bankerna pga Coronakrisen?

Hej. Kan man förvänta sig stora kreditförluster för storbankerna p g a Coronakrisen och kan man tänka sig att bankerna p g a det kommer höja (alla) sina bolåneräntor?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Claudio!

Jag kan absolut tänka mig att både storbankerna och resterande banker som håller på med företagslån osv kommer att göra kreditförluster nu och en tid framöver.
Däremot vad jag vet så kommer detta inte påverka bolåneräntor, dessa justeras efter riksbankens ränta då det är riksbanken som styr deras inlåningsräntor och som då direkt påverkar våra bolåneräntor.
Men visst skulle bankerna kunna justera upp sina räntor, men då kommer dom att få mer konkurrens på just lånen då det alltid finns andra alternativ än just den banken för konsumenterna.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för svaret Robin.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Claudio

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nja, Bankerna finansierar sina bolån genom att ge ut obligationslån på kapitalmarknaden. Inte genom att låna pengar i Riksbanken. Obligationerna är så kallade säkerställda obligationer. Bankerna lämnar i princip säkerheterna i fastigheterna som säkerhet i sin tur.

Skulle internationella investerare tappa förtroendet för svenska banker kommer räntan att gå upp. Riksbanken har också möjlighet att köpa dessa obligationer så en viss trygghet finns ändå.

Samtidigt skall du inte ta helt för givet att räntan inte kan gå upp något.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-30 klockan 13:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.