Kreditkoll
Sök:

Kreditkoll

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Therese Edström

Den här artikeln publicerades 2017-11-08 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Kreditkoll

Hej,

har hört av Jan B att det ska gå att få en årlig kreditupplysning på sig själv. Nu gör UC reklam för sina tjänster och där kostar det 49 kr per månad att få regelbunden uppdatering av sin kreditvärdighet. Känns som en onödig ”produkt” ifall det som Jan sagt fortfarande stämmer. Men hur får jag den årliga kreditupplysningen gratis? Och accepteras den som upplysning av eventuella intressenter? Kreditkoll verkar vara något av en färskvara och samtidigt tycks alltför frekventa kreditupplysningar sätta negativa spår i kreditvärdigheten.

En angränsande fråga om kreditkoll: min 21-årige son fick nyss jobb och strax efter beskedet damp ett kreditupplysningsbesked ner från arbetsgivaren. Detta verkar vara en nymodighet som jag är undrande inför. Någon som vet varför de gör så?

Undrar Therese

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Gå in på UCs hemsida. Där hittar du en blankett att fylla i och skicka till UC.

Jag tycker som du. En kredtupplysning per månad är att slänga pengarna  i sjön. Spara pengarna i en fond istället så blir det tusenlappar av det  inom några år.

Att ta en upplysning i samband med en nyanställning är enligt min erfarenhet ovanligt. Samtidigt har jag svårt att se något negativt i detta. Det visar snarast att arbetsgivaren gör ett grundligt jobb och vill ha bra personal.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Enligt GDPR har du rätt till ett gratis registerutdrag.

Dvs du har rätt att få veta vad bolaget eller myndigheten  har registrerat om dig,

Detta måste de tillhandahålla kostnadsfritt.

https://www.datainspektionen.se/lagar–regler/dataskyddsforordningen/de-registrerades-rattigheter/#Registerutdrag

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    GDPR är hjälplös när myndigheter och sekretess inblandade. CSN lån kan man se i UC kredtupplysning.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    MLT

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-08 klockan 20:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.