Kreditskuld sparande
Sök:

Kreditskuld sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Petter

ställde för sedan frågan: Kreditskuld sparande

Hej

Jag har en kreditskuld som jag måste spara ihop till inom de närmaste åren (3-4 år) och undrar hur jag bör tänka. Ska jag sätta sparandet på börsen eller på vanligt sparkonto med lite ränta?

När denna skuld är ur världen ska jag påbörja ett sparande men vet inte riktigt i vilken ände jag ska börja, har en knapp ekonomi (lever på bidrag) redan från start så kommer inte ha råd att spara så mycket varje månad, max 500 kr. Hur ska jag tänka för i dagsläget blir det varken hackat eller malet i denna kvarn.

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Måste du spara ihop summan på eget konto och sen betala av allt efter 3-4 år? Kan du inte betala av skulden efter hand som du får in pengar?

Pengarna har inte på börsen att göra eftersom det bara handla om några enstaka år, men om du samlar dom på ett sparkonto så tappar pengarna i värde. Detta eftersom inflationen lär vara högre än räntan du får på sparkontot. Det vore som sagt bättre om du kan betala av skulden successivt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det är svårt att förutse hur mycket bidrag ska höjas eller minskas när man lever på bidrag. Däremot förutser man att skapa inkomster för att betala ränta och skulder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 2. Vit pil

  Rent teoretiskt är det i nästan alla fall mycket bättre att amortera ett kreditlån än att spara. Finns det inga möjligheter att göra det? Jag tror inte att du kommer lyckas få bättre en avkastning på 3-4 år än vad dina räntekostnader garanterad kommer bli.
  Nackdelen är då tyvärr att dina pengar ”är borta” efter amortering. Skulle du oväntad behöva en summa (något som jag tänka mig när man har knapp ekonomi) då finns det risk att du måste låna igen eller ordna något annat. Av den anledningen kan det vara bra att ha en liten buffert så du inte hamnar i den sitsen.

  Vad jag skulle göra i ditt fall är att börja spara på ett räntebärande sparkonto och sedan regelbundet göra extra-amorteringar i små klumpsummor därifrån medan du ändå håller tillräckligt mycket på kontot ”för fall att”. Det vore toppen om du sedan blir av med lånet och lyckas spara samma belopp som du amorterade framöver.. då blir det också dags att kliva på börsen. :) Lycka till!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Petter!

Tycker tyvärr det är för kort tidshorisont för att placera på börsen, låter även som att det är ett måste att du får ihop pengarna inom denna tidshorisont.

Jag hade lagt sparandet på ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-27 klockan 14:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.