Kreditvärdighet och kreditkort
Sök:

Kreditvärdighet och kreditkort

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sven Olsson

ställde för sedan frågan: Kreditvärdighet och kreditkort

Hej!

Stort tack för en bra blogg, podd och ett mycket bra forum.

Jag överväger att börja använda kreditkort istället för mitt nuvarande debitkort. Jag har förstått att detta är mycket hett bland de sig bryr sig om privatekonomi och ofta helt enkelt ”vad man gör”. Jag har i detta sammanhang dock börjat utreda vilka de tyngst vägande skälen för att byta till kreditkort egentligen är.

När man söker på frågan landar man snabbt i amerikanska forum och där basuneras ut att alla bör använda kreditkort för att det hjälper en att ”build your credit score”, alltså förbättra sin kreditvärdighet. Jag har dock inte hittat detta argument på svenska.

Min fråga är därför om det, även i Sverige, hjälper min kreditvärdighet att ha ett kreditkort som jag varje månad betalar av på i tid? Kan det på sikt ge mig bättre ränta på ett bolån? Eller är detta ett helt och hållet amerikanskt fenomen?

Med vänliga hälsningar

Sven

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag använder mig själv av ett kreditkort för att betala mina inköp, eftersom man i efterskott får en bonus på någon procent. Många bäckar små….

Att det skulle påverka kreditvärdigheten måste vara ett amerikanskt påfund. Det är snarare tvärtom, för många kreditkort kan göra att banken undrar  vad du håller på med.

Jag har jobbat i tre olika banker. Ingen av dessa lade vikt vid om du betalade med kreditkort eller inte. Går du till banken och vill ha lägre bolåneränta för att du betalar med kreditkort, så lär du mötas av en viss förvåning….

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar. Det är min spontana tanke också, att det inte har någon påverkan i Sverige.

  Systemet med ”credit score”, verkar vara en större grej i USA än vad det är i Sverige. Resonemanget som lyfts fram är att du börjar bygga upp i din kreditvärdighet genom att beviljas kreditkort och betala på dessa i tid, vilket ska visa för bankerna att du kan anförtros lån utan alltför stor risk.

  I Sverige har vi förvisso UC men inte hört att dessa bryr sig om kreditkort? Det är väl endast total skuldmassa, ev betalningsanmärkningar och inkomst de lägger vikt vid?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sven Olsson
 2. Vit pil

  Visst bryr sig UC om kreditkort. Tar banken ut en UC framgår i princip samtliga lån (förutom CSN) som den omfrågade har, specificerat på bostadslån respektive övriga krediter.

  Däremot får banken ingen specifikation på kreditkorten utan enbart utnyttjat belopp.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Jodå, UC lämnar även uppgifter om kreditkorten. Tar banken en UC kommer det uppgift till banken om krediterna fördelat på bolån och övriga krediter.

  Banken ser hur många kreditgivare som du har. Den får däremot inga uppgifter om vilka kreditkortsföretagen är.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 4. Vit pil

  Trodde inte att min kommentar kommit med. Skrev en till ur minnet…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-09 klockan 09:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.