Krockkudde som likvid?
Sök:

Krockkudde som likvid?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Krockkudde som likvid?

Hej! Jag undrar om jag tänker rätt eller är ute och cyklar helt. Nu när räntefonder inte är så bra och går minus vid höjning av räntan, om man då vill slippa gå minus men ändå ha ”krockkudden” i sin portfölj, är det inte bättre att ha de pengarna som likvid i portföljen? Och att man sedan växlar över till räntefonder när räntan höjts till lite mer ”normala” nivåer.

Eller kanske att skippa räntedelen helt i portföljen och istället ha de pengarna på ett konto med ränta.

Tack på förhand!

//Martin

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Martin!

Räntefonder är lite krångligare än det kan verka, läs gärna denna artikeln som Jan har skrivit om just alla typer av räntefonder.

På längre sikt kommer räntefonderna troligtvis betala bättre än räntekonto, så att skippa skulle vara en miss.

Men absolut som du säger så kan likvider också vara en krockkudde, då har du egentligen tagit en position i SEK istället för något annat. Så likvid är också en position.

Räntefonder | Allt du behöver och borde veta

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Absolut, som Robin skriver! Ta i så fall ut pengarna och sätt på sparkonto med ränta så får du en smula avkastning. Om det är ett ISK du har portföljen i och du har tänkt hålla likviderna längre än ett kvartal så rekommenderar jag extra mycket att du tar ut dem på grund av skatten som betalas varje kvartal. Tänker du vara likvid kortare tid är det bättre att lämna dem i ISK:t eftersom det även är skatt på insättningar.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-08 klockan 10:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.