Krockkudde
Sök:

Krockkudde

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gustav

ställde för sedan frågan: Krockkudde

Hej!Ska sätta ihop min egna portfölj och håller på att efterforska om de olika fonderna jag tänkte investera i och hur de fungerar osv.Den informationen jag \”snubblade\” över var just det här med att investera i räntor och obligationsfonder för att de skall fungera som en \”krockkudde\” för ens aktier om de skulle sjunka i värde. Det jag undrar nu är eftersom vi ligger i ett läge där räntan ligger lågt och troligtvis inte kommer sjunka mer och läser man rapporterna kommer det att höjas till 2020. Tex AMF räntefond lång så påverkas den väl negativt av en höjd ränta? Rätta mig om jag jag har fel men ska man avvakta att investera i detta?Jag är ny på detta så kom gärna med åsikter och om jag har förstått något fel förklara gärna.Väl mött!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej, ja det stämmer att räntefonder med en längre löptid, t ex 5-7 år, drabbas av värdeminskning av att räntorna går upp, men det beror också på din sparhorisont.

Har du en lång sparhorisont, kommer de långa räntefonderna du äger hinna ikapp.

Jag tycker att man ska ha en blandad krockkudde enligt Jans rekommendationer ; långa, korta och kanske företagsobligationer.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  John tack för svar!

  Jag kommer att ha en lång sparhorisont mellan 10-20 år. Kan det vara bra att ha en lägre insättning på räntor nu i början för att se hur dess utveckling kommer att ta sig? Och sedan efter det öka insättningen så man inte köper för mycket nu när det är minus ränta?

  Har du kunskap kring dessa långa och korta räntefonderna hade jag uppskattat tips på hur många av dessa man kan behöva och vilka fonder som kan vara intressant att kolla upp.

  Mvh Gustav

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gustav

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-13 klockan 09:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.