Kronan fortsätter att falla mot våra viktigaste handelspartners (USD + EUR)
Sök:

Kronan fortsätter att falla mot våra viktigaste handelspartners (USD + EUR)

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jocke

ställde för sedan frågan: Kronan fortsätter att falla mot våra viktigaste handelspartners (USD + EUR)

Hej,

Som alla vet är ju devalveringspolitik/deprecieringspolitik en nationalsport i Sverige. Det är väl beprövat och har fungerat alldeles utmärkt i svensk ekonomisk historia. Är det inte då bättre att investera en större andel i svenska fonder och inte globala index som investerar mest i USA?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Den svaga kronan beror inte på dåliga statsfinanser. Den svenska Riksbanken bedriver däremot en extrem lågräntepolitik. Eftersom räntan är lägre än i USA och Euroland vill utländska investerare inte köpa svenska kronor. De får helt enkelt ingen avkastning.

Höjer Riksbanken räntan är risken/chansen stor att kronan stärks.

Att förutse valutakurser är omöjligt. Spara gärna långsiktigt i globala fonder, men försök inta att tajma valutan. Lyckas du är det inte skicklighet utan tur.

Titta gärna på kurshistorik, trettio år tillbaka. Som du kommer att märka är det helt naturligt med svängningar upp och ned.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej,

  Tittade på CHF-SEK och trenden är ganska tydlig.
  Vad får dig att tro att Riksbanken kommer att gå före i höjningarna? Det är ju i princip bara svenska centralbanken som tar så seriöst på målet om 2% inflation. Nu är man där uppe men höjer ändå inte.
  För att bibehålla inflationen behöver man ”importera inflationen” d.v.s. hålla utländska investerare borta från svenska kronor. Har en kompis från gymnasiet vars både mamma och pappa jobbat som finansdirektörer hela livet. Dom är svenskar och bor i ett av Sveriges rikaste områden men har alltid sparat i CHF med förklaringen att Schweiz inte konkurrerar med lägre priser utan högre produktivitet till skillnad från Sverige och det lyckas dom dessutom bra med. Deras arbetslöshet är lägre än Sveriges. Men nu är ju dom bara korkade finansdirektörer. Dom kanske haft tur. :) Så här i efterhand ångrar jag mig att jag inte följt deras råd.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jocke

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Men du får ju kursuppgång i dina globalfonder om svenska kronan tappar i värde. Så då vill du ju ha investerat utanför landet.

Men som Nestor säger ovan, det går inte att förutspå framtida valutakurser. Personligen har jag både svenska och utländska värdepapper för att sprida valutariskerna.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nä sant. Kronan kommer säkert stärkas när SD blir största parti och efter bilbränderna och att FED höjt räntorna lite till.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jocke

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-13 klockan 10:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.