kurssättning av fond
Sök:

kurssättning av fond

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: kurssättning av fond

Hej,

 

jag har investerat i strax över 1 år enligt forskningen via indexfonder (MKT nöjd)

Dock har jag en fråga som jag inte tänkt på förrns ganska nyligen.

I globala indexfonderna så ingår ju en rad bolag utanför Sverige och på andra börser, detta innebär också exempelvis att USA börsen stänger efter det att fonderna kurssats för dagen. Tänker jag fel nu eller är det gårdagens kurser som ger ny NAV- kurs i globala indexfonden idag?

 

Hoppas inte frågan var för luddigt ställd.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

En global fond har innehav med aktiv handel nästan dygnet runt. Bortsett på helgen när det är stängt efter NY fredagkväll och innan Tokyo måndagmorgon.

Jag vet inte säkert men jag gissar att man helt enkelt bestämmer ett klockslag varje vardag när man beräknar och publicerar NAV-kursen i samband med att man handlar i de underliggande innehaven.

Över tid spelar det ju inte så stor roll när man beräknar, bara att man gör det konsekvent.

T ex, jag har observerat att LF Global Indexnära uppdateras runt kl 20 varje vardag.

De ”underliggande innehaven” är säkerligen en eller flera ETFer utställda av nån av de större bankerna i Europa eller USA.

Jag har ingen insyn i branschen så någon med bättre koll får gärna korrigera och utveckla mina antaganden :)

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Som Kalle2 påpekar så har olika fonder olika tider dom publicerar det nya NAV:et, spelar ingen roll för ditt innehav men det är bra att veta! Vissa fonder uppdateras varje och vissa gör det bara en gång i månaden, men allt detta går att läsa under fondfaktabladet.

  NAV-kursen sätts när fonden startas, vanligast är att NAV-kursen sätts på 100 vid fondens första dag (alltså man kan tänka att fonden börjar med sitt värde på 100% eftersom inget har hänt i fonden ännu).
  Sedan börjar fonden uppdateras efter hur dess innehav presterar, minus avgifter mm.
  Kolla t.ex på fonden Core Ny Teknik, började på NAV 100 och har gått upp 37.87% sedan start (2020-01-24 15:31), nu är då fondens NAV på 137.87.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-17 klockan 10:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.