kurssättning av fonder kontroll
Sök:

kurssättning av fonder kontroll

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik, the non trader anymore

ställde för sedan frågan: kurssättning av fonder kontroll

Hej

Jag undrar om det finns någon kontroll, säkerhetssystem eller annat för kurssättning av ex aktiefonder. Att de ingående aktiernas kurs vägs samman till ett korrekt värde. Att 1+1 blir 2 och inte 1,9 så att säga.

Tänker mig att en klåfingrig förvaltare skulle kunna sätta en lägre kurs o lägga resten i egen kassakista så att säga.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vi har trots allt både revisorer i fonderna och även tillsyn av Finansinspektionen.  För etablerade fonder som administreras av banker och seriösa aktörer typ Spiltan, Lannebo etc, torde risken i princip vara obefintlig. Jag tycker man skall hålla sig till den kategorin.

Dina farhågor är inte helt obefogade. Falcon Funds är väl ett skräckexempel där stackars PPMsparare blev grundlurade. Där blev 1 och 1 inte 2, utan snarare 1,2.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

För indexfonder är det väl extremt lätt att se att kursen följer index minus avgift, det är ju ett kvitto på att kurssättningen är korrekt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Riktigt så enkelt är det inte. Alla fonder måste ha en viss kassa med automatik. Både insättningar och uttag kommer ju varje dag, och man vet inte innan, vilka belopp det blir.

  En indexfond kan därför inte följa index till exakt 100 procent.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-17 klockan 11:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.