Kvar i depå eller gå över till ISK
Sök:

Kvar i depå eller gå över till ISK

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Kvar i depå eller gå över till ISK

Hej!

Hur kan man räkna fram vad som är mest förmånligt när det gäller en gammal depå jämfört med ISK?

Min pappa har en ansenlig summa i depå och den lär han inte använda upp.

Nordea har löst det genom att starta nya depåer när de tycker han ska byta fond för att undgå skatt, men det som redan ligger i en given depå i en given fond får ju inte ta del av nya fonden.

Min plan är att städa upp och lägga ALLT i EN ISK med 60/40 aktier/räntor eftersom det är ungefär vad han har idag.

Behöver man mer information om exakta belopp oc vilken vinst man gjort samt förväntad framtida spartid för att kunna räkna? Finns det formler man kan använda?

Jag inser ju att han kommer åka på reavinsten ändå om vi bara ska byta fonder, så det kanske är ofrånkomligt. Hans totala avgift idag är drygt 1,6% och det är på tok för mycket för vad han fått ut i avkastning.

Tar tacksamt emot alla tips.

 

/Fredrik

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det finns en kalkylator här på bloggen, om det lönar sig mest att byta till ISK eller ej.

Behålla depå eller byta till ISK-kalkylator

Överlag är det ofta värt att ta skatten som en engångssumma och byta till bättre alternativ, som du skriver är det hög avgift och det äter upp mycket vinst.

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-28 klockan 12:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.