Kvittning av schablonbeskattning mot ränteutgift
Sök:

Kvittning av schablonbeskattning mot ränteutgift

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonas

ställde för sedan frågan: Kvittning av schablonbeskattning mot ränteutgift

Hej!
Tack för grymt bra och informativ blogg! Har en fråga som rör kvittering av vinst/förlust.
Ok, det är något jag inte fattar men jag vet inte vad. Man kan kvitta inbetalad ränta för bolån mot tex schablonintäkten för ett isk-konto, och om summorna är samma storlek så blir skatten på kapitalintäkten noll (förutsatt att inga andra intäkter/utgifter finns). Men om man inte kvittar mot schablonintäkten på ett isk-konto så flyttas kapitalunderskottet till ett avdrag på tjänsteinkomsten? Så frågan är, spelar det någon roll ur ett ekonomiskt perspektiv hur man gör?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Detta är inget du gör själv utan Skatteverket sköter detta mot automatik. Du har 30 procent skatteeffekt på utgiftsräntor om du betalar skatt.

Sedan årtionden kvittas inte ränteutgifter direkt mot tjänsteinkomster, där inkomstskatten kan vara både högre och lägre än 30 ptocent.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ok, men då är det ändå något att beakta i den mån att det kan spela roll för hur mkt pengar jag väljer att investera på ett isk? Tex i detta fall så att schablonintäkten matchar ränteutgifterna? Eller så är det bara dumheter då allt överblivet sparande borde va på isk oavsett…
  Men ponera ett annat fall att jag säljer av fondandelar med vinst från ett depåkonto kontinuerligt (där vinsten matchar ränteutgifterna) för att på sikt ha flyttat hela innehavet till ett isk? Det blir fördelaktigt jmf med att sälja allt på en gång då antar jag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
 2. Vit pil

  Med en i dagsläget blygsam räntekostnad för ett bolån på ca 3000kr/mån, dvs 36000/år, behöver du ha ca 8 000 000kr på ett ISK för att komma upp i motsvarande mängd skatt givet att du betalar 0,453% på innehavet som är gällande för 2020. Så innan dess är det ju definitivt ingen idé att ens börja fundera på detta sätt. Efter dessa 8 miljoner hamnar du läget ”allt överblivet sparande borde va på isk oavsett”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ErikA
 3. Vit pil

  Jag förstår inte riktigt den sista stycken. Säljer alla aktier som sparas i depå betalar du 30% skatt på vinsten. Det går inte att flytta innehavet från depå till ISK. Det går att ha depå och ISK samtidigt. Det går att ha samma aktie i både ISK o depå också.
  Jag tänker lite enklare – hur mycket kostnader (växlingsavgifter/bankavgifter/skatt…) att investera i den här aktien/fonden, hur mycket risk jag kan tål, hur mycket vinst vill jag ha, hur mycket råd har jag att förlora pengarna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 4. Vit pil

  Skatten på ISK för 2020 är 0.375%, det lägsta skatten kan vara med de skatteregler som finns nu.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Feltänk. Du slipper ju skatten på schablonintäkten, hel rätt. Men i andra ändan tappar du ju skatteeffekten 30 procent på ditt ränteavdrag. Resultatet blir ett nollsummespel.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Efter att ha läst kommentarerna gör jag ett nytt försök att förklara.

Schablonintäkten på ISK är fn 1.25 procent. På detta betalar du 30 procent  skatt vilket  ger en skatteffekt på 0.375 procent.

På utgiftsräntor har du 30 procents  skatteavdrag.

Låt oss anta att du har 10 000 kr i utgiftsräntor, då får du 3000 kr mindre i skatt.

Har du en schablonintäkt på säg  1250 kr på ISK  kvittas denna mot ränteutgiften så skatten på Isk blir 0. SAMTIDIGT MINSKAS SKATTEEFFEKTEN PÅ RÄNTEAVDRAGET MED 1250 KR, VARFÖR DU FÅR 375 KR MINDRE I SKATTEEFFEKT PÅ LÅNERÄNTAN.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  PS. Att undvika ISK för att få 30 procents skatt att kvitta mot en låneränta är ren galenskap Det enda du gör är att du betalar mer skatt i onödan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag uppfattar det som att skatteavdraget på 30% finns för att man ska få samma avdrag oavsett om man tjänar sina pengar på jobb eller kapital. Oavsett om du kvittar det på inkomster från kapital eller lön så blir det samma 30%-iga effekt.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fel. Skatten på ränta och reavinst är 30 procent. Kan ej kvittas mot inkomst av tjänst.

  Skatten på inkomst av tjänst varierar och för en höginkomsttagare kan den vara över 50 procent.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Ja, Nestor, men skatteavdraget på 30% från ränteutgift när du bara har lön har väl precis samma effekt i kronor som när du kvittar en tillåten inkomst mot en tillåten utgift och slipper 30% på den inkomsten? Det känns som om hela tanken med det är för att ge lika förutsättningar när det gäller lån för de som är löntagare som inte har inkomst på kapital.

  Jag kan förstå om du tycker jag uttrycker mig klumpigt (du är proffs på detta och kan fackuttrycken), men det känns dumt att kallt skriva ”fel” när det sedan känns som att du bara protesterar mot ett specifikt ord snarare än själva poängen :/

  Eller jag fattar kanske inte. I så fall får du gärna förtydliga ytterligare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A
 3. Vit pil

  Fram till 1982 kvittades ränteutgifter mot inkomst av tjänst. Hade man en marginalskatt på exempelvis 60 procent blev effekten av ränteavdraget också 60 procent. Hade man en marginalskatt på 25 procent blev värdet av avdraget 25 procent osv.

  Därefter ändrades reglerna. Har du en ränteutgift och betalar skatt är skatteffekten 30 procent oavsett vilken marginalskatt du än har. Ränteutgiften kvittas alltså inte mot din inkomst utan du får 30 procent ändå.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 4. Vit pil

  Det känns som att du fortfarande missar min poäng. Dock klart intressant information om att det inte var balans i de två systemen tidigare. Tackar :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A
 5. Vit pil

  Det är du som missar. Man kvittar INGENTING mellan inkomst av tjänst och inkomst av kapital. Skatterna är separata och räknas var för sig.

  Du skriver att tanken är att systemet skall ge lika förutsättningar för löntagare som inte har lån.

  Så är det inte alls. Systemet är utformat så för att höginkomsttagare inte skall få mer än 30 procents skatteffekt på sina räntor. Tidigare kunde de i många fall få det dubbla.

  Fortfarande är även 30 procent gynnsamt. Tack vare jobbskatteavdraget betalar väldigt många mindre än 30 procent i skatt för inkomst av tjänst.

  Du kanske tänker på att vid ett extraknäck dras 30 procent skatt innan utbetalning. Detta är ingen exakt skatt utan ett preliminärt avdrag.Skatten blir sedan vad den blir. Är skatteavdraget för lågt får du betala in mer. Är det för högt får du pengar tillbaka.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 6. Vit pil

  Nej. Uppriktigt sagt så förstår jag inte vad du menar.

  Inkomst av kapital beskattas med 30 procent om du har kapitalinkomst och du får 30 procents avdrag om du har en utgiftsränta. Utgifts- och inkomsträntor kvittas mot varandra, däremot sker inte samma kvittning mot inkomst av tjänst.

  Man diskuterar lite då och då om man skall ta bort möjligheten till ränteavdrag. Problemet blir då vad vi skall göra med skatten på kapitalinkomster. Skall den också tas bort? Om inte så skapas en skevhet i systemet. Detta skulle dock ur jämlikhetssynpunkt kännas ytterst besvärande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 7. Vit pil

  Nåja, tack för ditt tålamod och dina försök att både förklara och förstå :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A
 8. Vit pil

  Äh, nu såg jag din näst senaste kommentar som jag missade tidigare
  och blir igen lite trött på din ton. Jag gör ett nytt försök:

  Antingen kvittar du kapitalinkomster och ränteutgifter, effekten blir (generellt) att 30% av räntekostnaden dras av din skatt.

  Eller om ovan inte kan göras (du har inte kapitalinkomst), så tas 30% av din ränta och blir ränteavdrag på din skatt.

  Oavsett dras i praktiken 30% av räntekostnaden bort från din skatt?

  Min pyttelilla poäng var att det inte är en slump att det blir samma avdrag i kronor oavsett vilken av mekanismerna som triggar. Det är med flit, för att det känns rättvist att man får samma avdrag i kronor även om man lånat till t ex en bil för att kunna ta sig till jobbet och tjäna pengar, eller om man lånat pengar till någon form av investering som gett en inkomster. Det tar dessutom bort behovet av den typen av skatteplanering som originalposten frågar om. Att du dessutom säger att det var olika nivåer på avdraget innan beroende på vilken mekanism man använde, och att det sedan justerats/rättats till att bli samma, tycker jag stärker min tes, även om vi också ser andra orsaker till den rättningen.

  Det går ju att tycka att jag resonerar fel, förstås, men jag tycker det är lite olyckligt att helt hänga upp sig på ordet ”kvitta”, när det inte var centralt för poängen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A
 9. Vit pil

  Tycker du att min ton är högdragen så beklagar jag detta. Jag har endast redovisat de lagregler som gäller.

  Att ge olika ränteavdrag beroende på ändamål skulle knappast vara praktiskt genomförbart. Men vem vet, politikernas vägar äro outgrundliga.

  Nu lägger vi locket på denna diskussion.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 10. Vit pil

  Du tillför också massvis med bra fakta när vi nybörjare yrar runt och gissar, inte att förglömma :) Jag känner ibland att bara det första ordet eller två känns lite hårt, resten är ju nyttig kunskap.

  Japp, håller med om att vi kan känna oss ganska färdiga. Tackar för samtalet :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-01 klockan 18:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂