Låg belåningsgrad vs. investera
Sök:

Låg belåningsgrad vs. investera

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tove

ställde för sedan frågan: Låg belåningsgrad vs. investera

Jag har köpt ny bostad (3,3 milj) och har förhoppningsvis möjlighet att gå in med kontantinsats på 50 % vilket skulle innebära att jag slipper amortera. Funderar dock på om det är bättre att belåna bostaden till ca 65 % och investera pengarna i aktier/fonder istället. Hur ska jag räkna på vad som blir mest ekonomiskt fördelaktigt?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Tove!

I denna lågräntemiljö så säger man att det är mer lönsamt att investera i aktier än att betala av på bostaden, säg t.ex att du har en ränta på 1.5% per år på huslånet och den förväntade avkastningen per år hos aktier är ca 8% så är det väldigt stor skillnad där emellan.
Betalar du av på bolånet så får du då i teorin 1.5% ränta på dom pengarna (eftersom du slipper betala den räntan till banken) och investerar du pengarna så får du ca 8% per år.

Sedan kan man prata om risker i ens ekonomi och att amortering är ett sätt att minska din generella risk, däremot så va inte det frågan utan vad som är mest fördelaktigt och då skulle jag säga aktier.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-23 klockan 00:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂