Läge att börja månadsspara över vinst från bostadsförsäljning till Lysa?
Sök:

Läge att börja månadsspara över vinst från bostadsförsäljning till Lysa?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hanna

ställde för sedan frågan: Läge att börja månadsspara över vinst från bostadsförsäljning till Lysa?

Hej!

2017 sålde jag en bostadsrätt för att flytta till en hyresrätt i en annan stad. Pengarna som blev över, ca 800 000 kr, satte jag då in på ett sparkonto i väntan på nästa bostadsköp. Problemet är att jag inte vet när det blir och nu funderar jag på om det kommit ett läge då det vore klokt att börja månadsspara över ungefär hälften av detta belopp till Lysa. Resten skulle få ligga kvar på sparkontot och användas som kontantinsats. Detta skulle innebära att jag vid ett bostadsköp tar ett större lån än vad jag tänkt från början, men att jag förhoppningsvis får avkastning från pengarna på Lysa. Är det en rimlig tanke eller är det bättre att använda pengarna till att ta ett mindre lån?

Hur skulle ni tänka kring att nu i april 2020 börja sätta in 25 000 kr från detta konto till Lysa under en 18-månadersperiod, vilket skulle innebära att jag i september 2021 har 450 000 kr på Lysa och 350 000 kr kvar till kontantinsats?

Vilken fördelning mellan aktier och räntor skulle ni rekommendera i sådana fall?

Tack på förhand! /Hanna

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Just nu har Lysa handelsstoppat sin räntedel, så jag skulle inte börja ett sparande där nu utan avvaktat och se hur Spiltan förklarar sig med sin fond. Just nu är det mycket konspirationer kring vad de egentligen har i sin fond.

Men i princip tänker jag att det är två fall:

Antingen så tänker du att du SKA använda dina 800 000 till kontantinsats 2021, bara det att du tänkte investera drygt hälften av det i Lysa. I och med att ditt sparmål då är 1-2 år bort hade jag avrådit dig från att investera dem. Om du hade investerat dem för två år sedan, och haft dem på lysa nu och då antagligen mycket i form av räntor; och du behövt dem nu i dagarna, så hade du fått ett obehagligt besked från Lysa: du får tyvärr inte ta ut dina pengar tillsvidare och vi vet inte när dina pengar låses upp. Sorry. – Därav inte investera när du behöver dem om så kort tid.

Eller så tänker du att 350 000 räcker i kontantinsats, och att det du investerar INTE BEHÖVS för köpet av bostad. Då beror investeringsrådet och fördelningen mellan aktier och räntor på vad du istället har för mål med denna investering.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Hanna!

Angående tidshorisonten och hur du ska placera pengarna i form av aktier/räntor så tycker jag att tumregeln ”investera 10% i aktiefonder för varje år du kan avvara pengarna”, sedan för att se vilka fonder du skulle kunna ha i en sådan portfölj så skulle jag ha kollat in ”Nybörjarportföljen”!
Fast då ändra andelen aktier/räntor mot din sparhorisont.

Men tänker du att du vill börja spara generellt med dessa pengar för att bygga upp en bra ekonomi så skulle jag ha kollat in ”Fyra-Hinkar-Strategin”.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-26 klockan 21:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂