Lagfart på nyproduktion - på huset, på tomten eller både och?
Sök:

Lagfart på nyproduktion – på huset, på tomten eller både och?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Thomas

ställde för sedan frågan: Lagfart på nyproduktion – på huset, på tomten eller både och?

Hej! Jag hoppas att ni kan hjälpa mig för jag är lite förvirrad. :-)
Vi har precis köpt en nyproduktion och skrivit två olika kontrakt, ett på 1 100 000 SEK där det klart och tydligt står TOMT. Samt ett kontrakt för huset på 2 895 000 SEK  där det tydligt står HUSETS värde. Mäklaren förklarade det som följande i ett mejl samt när vi träffades på hans kontor:

Hej Thomas!

Allt bra här, hoppas det är bra med er.

Man ska betala lagfart på vad fastigheten är värd vid kontraktstillfället. ”Normalt” vid nyproduktion så köper man tomten och tillträder denna innan man börjar bygga huset och då ska man betala lagfart på tomtvärdet. I ert fall står det ju ett rest hus på tomten, så då är det värdet på tomten + värdet på huset i det skicket.

Då det endast är inredning kvar så bedömer jag det till några hundra tusen. Jag kommer att skicka med ett värdeintyg vid tillträdet med värdet som ni får betala lagfart på, skulle gissa att det blir ca 3.695.000 kr, d.v.s 300.000 kr mindre än ni betalat.

Var det tydligt? 😊 Hör av dig igen om du inte förstår.

MEN… när jag varit hos olika banker så har de alla sagt samma sak att det BÖR ”bara” vara en kostnad på lagfarten för tomten INTE för själva huset som mäklaren säger. Bankerna jag har varit på är dock osäkra och hänvisar till lantmäteriet. Lantmäteriet är i sin tur också fundersamma över det, men kan inte säga något då där inte är ett öppet ärende. Men det kommer där inte vara förrens vi får tillträde och ett ärende kan öppnas.

Kontaktpersonen på trivselhus (som är byggherre) har aldrig hört talas om att man ska betala på hela husets värde vid tillträde. MEN hon hade hört något sådant i förbifarten av själva mäklaren.

En soppa där vi inte riktigt vet och därför tänkte vi se om vi kunde bli klokare här. 🙏

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Huset var alltså färdigbyggt när du skrev på kontraktet?

Knepigt att du inte kan få svar trots att du frågat runt. Om du har förklarat situationen för Lantmäteriet och till och med de är tveksammma så skulle inte jag lita allt för mycket på vad folk skriver på ett forum på nätet…

Det låter som om du får ringa upp lantmäteriet en gång till. Får du tag i en annan lantmätare får du kanske tydligare besked? Lycka till.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad är problemet? Mäklaren har ju beskrivit rätt. Köper du en tomt betalar du lagfart på tomtvärdet. Köper du ett hus betalar du lagfart för värdet på huset och tomten.

Vill du fuska, antingen genom att datera tillbaka datum för köpekontrakt/köpebrev, eller genom att hitta en skrupelfri värderingenman, så OK det är ditt beslut. Blanda bara inte in denna blogg.

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-02 klockan 23:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.