Lägg ihop allt sparande i en portfölj?
Sök:

Lägg ihop allt sparande i en portfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martina

Den här artikeln publicerades 2017-08-19 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Lägg ihop allt sparande i en portfölj?

Hej!

Jag sparar lite till barnen i ett kapitalspar, lite till min pension i en isk och nyligen har jag böjar spara (investera) 3000kr i månaden i Nordnet i en av dina portföljer. Men jag funderar på om man borde slå ihop sparandet, att öka mitt investerande i indexfonder med den summan som jag pensionssparar o sparar till barnen, och avsluta det andra. Jag har 30 år kvar till pensionen och barnen är 3 och 5 år så de behöver inga pengar än på länge.

Tjänar man på att lägga ihop detta sparande till ett?

 

När barnen blir 18+ tänker jag mig att man bara tar ut 2 likadana summor och för över till dem.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Att ha flera olika konton kan bli rörigt, så det är så klart en idé att slå samman allt. Man tjänar inte några pengar på det, men det blir mindre jobb att hålla reda på olika konton.

En variant på det är att samla allt på Nordnet, men att där ha några olika konton (ISK). Då blir det tydligt vilka pengar man avsatt till exempelvis pensionen, så minskar risken att man går och nallar av dem i förväg.

Att ge barnen varsin stor summa i present vid något obestämt tillfälle är inte någon variant jag gillar. Jag tycker då det är bättre att de har varsitt konto som de vet om långt innan de blir 18 och att de även kan få ha lite inflytande över investeringarna (om de visar intresse för det). Då kommer de bli mer fästa vid ”sina” värdepapper och vänja sig vid tanken på att de faktiskt har ett kapital. Då tror jag även att de kommer ta väl hand om det när de blir myndiga och får pengarna på riktigt. Någon större risk för den där omtalade Ibizaresan på 18-årsdagen tror jag inte det är om de redan långt innan har börjat känna ansvar för pengarna och förstått att aktier och fonder som man ger tid faktiskt kan öka i värde.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-19 klockan 07:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.