Lägga hela månadssparandet på nybörjarportföljen?
Sök:

Lägga hela månadssparandet på nybörjarportföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Richard

ställde för sedan frågan: Lägga hela månadssparandet på nybörjarportföljen?

Hej,

Jag har lån på 50% av min bostadsrätt och undgår därmed amorteringskravet. Lånet är på 340 tusen med 1,45% ränta. Betalar därmed 411 kronor i ränta per månad, före ränteavdraget. Bostaden är helt och hållet min, men bor ihop med min sambo (ja, vi har samboavtal).

Har ett buffertkonto på SBAB där jag har 160 tusen sparat till 0,65% ränta. Avkastningen blir därmed cirka 1000 kr på ett år. Med pengarna på detta konto skulle jag klara mig nästan två år helt utan inkomst, med dagens låga utgifter.

Häromveckan öppnade jag ett ISK hos Nordnet, där jag la in drygt 40 tusen och placerade enligt nybörjarportföljen, med 72% aktieindexfonder och 28% räntefonder (eftersom jag blir 28 år i år). Är det befogat att placera hela mitt månadssparande, kring 16-18 tusen i månaden, i fonder? Eller borde jag fortsätta spara vissa procent på kontot hos SBAB?

Min sambo kommer plugga tre år framåt, och vi kommer således bo kvar minst tre år till. Nytt bostadsköp är därmed inte aktuellt förrän tidigast om tre-fyra år. Men då kanske jag skulle vilja lägga in ”buffertpengarna” i den bostaden och skulle då inte ha någon buffert kvar. Det är inte särskilt rimligt att min sambo kommer ha några pengar att lägga på ett nytt bostadsköp, eftersom hon pluggar och inte har särskilt stor möjlighet att spara. Åtminstone inte på samma nivå som jag.

Vad är era tips? Hur ska jag fördela mitt månadssparande?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Richard!

Du har ett givet mål med sparandet och det ligger inom 3-5 år. Med dessa två kända förutsättningar är det tveksamt att du ska placera något på börsen alls.

Jag hade amorterat av bolånet så fort som möjligt och när det är gjort stoppar du in månadsamorteringsbeloppet i ett målspar hos SBAB tills det är dags att köpa bostad.

Om vi säger att du amorterar 15000:- i månaden så är lånet borta på knappt två år. Sen är det bara att fylla på målsparet med 15000:- och efter ytterligare två år har du sparat ihop 360000:-. Lägg ihop det med lägenhetens värde (minus vinstskatt) så har du din kontantinsats.

Om du ändå vill spara i fonder under perioden så är 70/30 aktiefond/räntefond lite för hög risk (enligt min riskprofil) givet tiden och målet. Jag skulle i sådana fall vända på det, alltså 30/70 aktiefond/räntefond.

Möjligheten att på 3-5 år få bättre avkastning i relation till risken att förlora pengar så vinner risken, det vill säga att jag skulle hålla mig borta från fonder. Tänk också på skatten på ISK som du ska betala under tiden.

Nedan är tre förslag på 30/70-förhållandet.

Alternativ ett (SBAB representerar i detta fall en räntefond):
10500:- in på sparkonto hos SBAB
4500:- in på ISK och placera 100% i SPP Aktiefond Global A

Alternativ två:
10500:- i AMF Räntefond lång (70%)
4500:- SPP Aktiefond Global A (30%)

Alternativ tre (amortering representerar i detta fall en räntefond):
10500:- i amortering på bolånet
4500:- in på ISK och placera 100% i SPP Aktiefond Global A

Du har ju hela tiden din buffert att falla tillbaks på om det krisar. Jag hade dessutom sett till att behålla buffertnivån, dvs om du under tiden använder den, se till att fylla på den direkt till sin målnivå.

Den dagen då ni skaffat nytt boende så kan du börja spara i fonder på riktigt så att säga…

Jag tror inte jag kan ge så mycket bättre råd än dessa.

Jag hoppas du fick ut något av mitt svar.

/Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med Fredrik ovan. Om det är troligt med flytt till större(dyrare) boende om kanske 3 år så skulle jag satsa på att amortera nu, med möjligtvis en liten slant till fonder bara för att komma igång. Om ni däremot inte tänker att flytta till dyrare boende så kör all-in på aktiefonder, då du verkar ha ordning på ekonomin i övrigt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-27 klockan 12:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.