Lägga hur stor del av kapitalet på bostad
Sök:

Lägga hur stor del av kapitalet på bostad

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Lägga hur stor del av kapitalet på bostad

Vi har bott länge i hyreslägenhet och nu kommer vi inom en snar framtid  köpa en bf. Speciellt jag har mycket sparat kapital. Hur skulle ni gjort med bolån? Köpa så mycket lägenhet som banken beviljar i bolån eller till varje pris köpa nåt som kostar mindre än det jag har i kapital? Nästa fråga är då är hur mkt jag bör lägga kontant? Jag är jätteförvirrad eftersom jag inte är inne i bolånekarusellen.

Det finns 3 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Utgångspunkten bör inte vara att hitta maximalt låneurymme.

Jag tycker att du i stället skall vända på frågeställningen. Att byta boende gör man i första hand för att öka sin livskvalitet. Större utrymme, bättre område, närmare till jobb och släkt eller något annat.

När ni hittat lägenheten, så får ni hoppas att ni klarar av att köpa den och att ni belåningsmässigt kan hamna inom 85 procent av värdet.

Har ni mycket sparat, så satsa gärna 10 eller 15 procent till i kontantinsats. Knappast mer, en bra buffert och ett fortsätt fondsparande är inte att förakta.

Lycka till med köpet!

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är såklart mer ekonomiskt att köpa ett billigare boende än ett dyrare :)

Med det sagt är det ju inte dyrt att låna pengar idag- räkna med en ränta kring 1,1-1,4% (och sen skatteavdrag om 30% på den).

Apropå hur mycket ni lånar resp lägger in själva är det idé att kolla upp hur det påverkar amorteringskravet. Med ett högt lån i förhållande till inkomst och bostadens värde kan ni behöva amortera så mycket som 3% per år:

https://www.swedbank.se/privat/boende-och-bolan/rakna-pa-ditt-bolan/amortering-och-amorteringskrav.html

Lycka till med köpet och försök ordna lånelöfte på minst två banker, gärna tre eller fyra, så att ni kan jämföra deras erbjudanden.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om man skall betala olika vid köp av ny bostad SKALL man vara väl insatt i sambolagen. Man skall vara överens innan och skriva avtal. Alla förhållanden är stabila tills dom inte är det längre.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Frågeställaren kan vara gift eller ensamstående med barn.

  Men visst, är hen sambo och den ekomnomiska statusen olika mellan de två, så är dina synpunkter viktiga.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-19 klockan 21:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂