Lägga om dyrt pensionssparande
Sök:

Lägga om dyrt pensionssparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alex

ställde för sedan frågan: Lägga om dyrt pensionssparande

Hej!

Jag är en aktie/fond-intresserad kille i 20-årsåldern. För att hålla det kort så diskuterade jag med min mamma angående hennes pensionssparande. Min mamma sparar i Swedbanks fondlösning: ”Swedbank Robur Bas Action”. Där avgiften ligger på 1,43% och där fonden inte presterat så värst bra sett till avgiften, tycker jag…

Jag föreslog då att jag lägger om hennes sparande. Efter övertalande gick mamma med på att jag fick lägga om hennes sparande om hon behåller det på Swedbank, därav lite sämre fondutbud… Därför tänkte jag denna fördelning och dessa fonder:

Global 30% varav 15% SPP Global och 15% Swedbank Robur Access Global

Tillväxt 15% varav 7,5% Öhman Etisk Emerging Markets A och 7,5% SPP Emerging Markets SRI

Europa 10% varav 10% Swedbank Robur access Europa

Sverige 25% varav 15% Lannebo Sverige plus och 10% Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Räntor 20% varav 10% Spiltan Räntefond Sverige och rest. SPP obligationsfond

Då hamnar jag på en total avgift på 0,39%, ganska mkt billigare än de 1,43 Swedbank tar. Vill såklart lägga om hennes pensionssparande så att hon får så mycket pengar till hennes pension. Vad tycker ni om mitt förslag? Har jag tänkt någorlunda rätt eller skulle ni vilja lägga till något eller ändra? Alla synpunkter är välkomna!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hur många år är det tills dessa pensionspengar ska börja betalas ut? Ligger de i ett ISK, eller är det någon annan kontotyp?

Såhär har jag min fördelning:

  • 70% Robur Access USA
  • 9% SEB Sverige Indexfond
  • 7% LF Europa Indexnära
  • 7% LF Japan Indexnära
  • 7% Robur Access Asien

Inga räntor förrän tidigast om 20 år för min del.

Kostnad 0,24%.

Jag har byggt en egen globalportfölj för jag vill ha mindre Europa, mer Sverige och mer Asien än de globalfonder som LF och Swedbank har och USA runt 70%.

Med ovan fonder täcker jag in 2100 bolag utan överlapp över hela världen i princip. Jag kan vikta om en region om jag vill. När jag sen ombalanserar så kan jag flytta mellan olika regioner.

Jag tycker du har för mycket Sverige (23%), asien (18%) och räntor samt för lite USA (endast 24%). 10% av portföljen utgörs av 6 svenska bolag. 7,7% utgörs av tre svenska investmentbolag. Investor står för 4% av hela portföljen. Om vi jämför med en globalfond så står Apple normalt för ca 2,4% av hela fonden. Apple har världens högsta börsvärde och har högst andel i en global indexfond.

Jag hade inte valt en sådan portfölj i mitt pensionssparande. Jag säger inte att det är fel, jag tycker bara inte den stämmer överens med syftet och tidshorisonten. 

Mitt förslag är:

  • 70% Robur Access Global
  • 10% Robur Access Asien
  • 10% Lannedo Sverige Plus / SEB Sverige Indexfond
  • 10% Spiltan Räntefond Sverige

Detta tycker jag är en fördelning som är enkelt att hantera och överblicka och ganska lite överlapp. Utveckling kommer inte vara sämre än den portfölj du funderar på, det är jag rätt säker på. Största innehavet i portföljen är Apple med 1,6%.

Just my 2 cents…

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-13 klockan 19:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.