Lägga om sparande åt en som går i pension inom tio år.
Sök:

Lägga om sparande åt en som går i pension inom tio år.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan Englund

Den här artikeln publicerades 2017-08-18 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Lägga om sparande åt en som går i pension inom tio år.

Jag började fråga lite om min mammas sparande då det börjar närma sig pensionen för henne och jag fick se att hennes pension inte direkt är jätterolig. Hennes ekonomi ser idag ut som följande.

Hon har idag cirka 1.5m i sin bostad och hennes inkomst väger upp kalkylen för hur mycket lån hon bör ha i bostaden och där ser jag ingen anledning att amortera av mer.

Hennes sparande är idag på 1000:- i månaden och hon har lite drygt 100.000:- på ett ISK med extremt dyra fonder. Det jag undrar är om det i hennes fall är värt att gå in i Rika tillsammans portföljen eller om hon helt enkelt ska köra en nybörjarportfölj? Hon kommer vilja kunna börja röra pengarna om ca tio år.

Jag tänker att om man ska följa exemplet där man lägger lika mycket pengar i långräntefonder som hon är gammal så kommer avkastningen ändå bli lägre än i Rika tillsammans portföljen och den sistnämnda borde därför vara bäst? Hon kommer även att få ytterligare likvida medel efter ett arv som hon vill lägga in i sitt sparande, lågt räknat borde det vara ungefär lika mycket pengar som hon idag har på sitt ISK.

Är jag rätt ute eller borde en tänka?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Gott att du upptäckte att hennes fonder var dyra!

Rikatillsammansportföljen är lite svårare att sätta ihop som jag har förstått det, men den främsta positiva aspekten är då att hon garderar sig mot diverse finansiella nedgångar och kriser, mer än vad nybörjarportföljen klarar av att göra så är det ju värt besväret. Men fysiskt guld är inte lätt att förvara (om man inte vill köpa guld på papper) och rent praktiskt skulle jag tro att nybörjarportföljen lättare att underhålla och rebalansera.

Jag hade sneglat lite mer åt nybörjarportföljen just för enkelhetens skull.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Just vad gäller guldet så tänkte jag i så fall att hon köper det som värdepapper på Nordnet, likt Jan gör delvis i sin portfölj. Det rör sig trots allt inte om några jättesummor och man får helt enkelt förlita sig på att det följer kursen för guld tillräckligt väl. Rör det sig om större summor senare så kan man ju precis som jan gör sprida sin investering i guld.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Johan Englund

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-18 klockan 12:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.