Lägga räntor i tjänste- och premiepensionen?
Sök:

Lägga räntor i tjänste- och premiepensionen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christian

ställde för sedan frågan: Lägga räntor i tjänste- och premiepensionen?

Hej!Jag sparar i aktier och räntor privat utöver tjänste- och premiepension som en del av min framtida pension. Den andel kapital som sätt in i tjänste – och premiepensionen motsvarar ungefär den andel räntor jag vill avsätta i portföljen.Kan jag renodla tjänstepension och premiepension till att bara innehåll räntesparande och privat enbart investera i aktier dvs renodla mitt privata sparande till enbart aktier och aktiefonder? Finns det någon nackdel med detta? Allt mitt sparande sker rätt mekaniskt månadsvis.Anledningen till att jag vill köra på detta upplägg är att jag tycker det förenklar porföljen och allokeringen av de olika tillgångsslagen.

MVH Christian

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Att gå in  via Bank ID och ändra PPM till räntefonder är inga problem.

Vad gäller tjänstepension varierar detta. Personligen hade  varken jag eller min fru inga problem med att kunna göra en ändring. Titta på ditt årsbesked och logga därefter in på hemsidan för att se vad som är möjligt.

Nu valde både jag och min fru att inte göra något byte.  Låg avkastning och en förväntad livslängd på kanske 20 år efter pensionen gjorde att vi behöll aktiefonderna. Men känner du att detta känns rätt för dig, så är det ju så.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En tänkbar nackdel är att många aktiefonder som normalt är dyra, är kraftigt rabatterade i PPM och tjänstepensionssystemen. Av den anledningen skulle det kanske vara bättre att göra tvärtom mot vad du tänker? Dvs att du har enbart aktiefonder i PPM/tjänstepensionen och räntor i privata sparandet. Vissa tjänstepensioner kan du handla enskilda aktier i, men om det inte går i dina så måste du ju såklart ha de i det privata sparandet.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Christian!

Det är såklart beroende på hur lång tidshorisont du har tänkt dig med privatsparandet, även hur lång tid du har kvar till pensionen.

Om du har 10 år+ till pensionen så skulle jag rekommendera att fortsätta med större delen aktier, Jan har gjort en portfölj som heter Globala Barnportföljen, läs denna artikeln och bilda din uppfattning!

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Hoppas du kommer fram till hur du vill spara!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-24 klockan 11:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.