Lågkonjunktur
Sök:

Lågkonjunktur

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anton

ställde för sedan frågan: Lågkonjunktur

Hej!

Jag är en 20-årig kille som precis börjat sätta min in i aktie- och fondvärlden. Tanken är att jag ska investera långsiktigt 5+ år under tiden jag pluggar för att förhoppningsvis låta sparpengarna öka lite så möjligheterna till en ev. Bostadsrätt eller liknande ökar. Jag investerade häromdagen i flera investmentbolag (investor, latour, industrivärlden, lundbergsföretagen) samt fonder bl.a avanza global och Länsförsäkringar global. Dock så blir jag orolig när jag läser om den hägrande lågkonjunkturen som kommer drabba Sverige och gå ut över börsen snart. Risken att halvera sina pengar. Hur bör jag tänka eller gå till väga? Ska jag sluta att investera helt och håller och sakta dra mig ur, eller ska jag köra på som vanligt och bara hålla tummarna? Skulle verkligen uppskatta lite hjälp på vägen med det här!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

fortsätt köpa aktier regelbundet livet ut. öka andelen räntor/sparkonto om du är orolig.

Aktier/räntor

100/0 – du kan förlora 50%

75/25 – du kan förlora 37,5%

50/50 – du kan förlora 25% osv

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det stämmer inte med räntor. Du kan förlora på dem med, om än mindre. De säkraste räntorna är korta, t.ex tremånaders, vid en lågkonjuktur.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik Cassel
 2. Vit pil

  Det som kommer hända är dock att vid en lågkonjunktur tur sänker alla länder räntorna vilket eldar på börsen på kort sikt eftersom att sparkapital letar sig till ställen med högre avkastning. Vi har även en svag krona för tillfället som jag tror kommer att på lång sikt göra det billigare att köpa svenska exportvaror vilket gör det lönsammare för våra exportföretag. För övrigt kan jag bara råda om att investera i saker med låg risk såsom läkemedel, livsmedel, fastighetsmarknaden (får också skjuts av låga räntor) samt våra svenska exportföretag. Hoppas att jag kan vara behjälplig!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Anonym

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Anton!

För din tidshorisont så passar nog ”Nybörjarportföljen” bäst, tycker inte du ska ta en för hög risk på den tidshorisonten då 5år inte är så länge när det gäller investeringar. Stor risk att man inte får tillbaka pengarna man investerar på den tiden.

Läs gärna artikeln ovan!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Har kikat lite på artikeln, men hittar inte exakt vilka bolag det är som nybörjarportföljen faktiskt innehåller. Låter som en bra fördelning annars! Finns det några särskilt stabila investmentbolag förresten som du rekommenderar i dagens läge?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anton
 2. Vit pil

  Nybörjarportföljen innehåller ett antal fonder, likt Globala Barnportföljen. Enda skillnaden mellan dessa portföljer är egentligen andelen räntor/aktiefonder, så kolla gärna på länken till Globala Barnportföljen för att få inspiration till vilka fonder du kan ha!

  Om du vill ha tips på investmentbolag så finns det många böcker på detta området, du kan även kolla in vilka som fonden ”Spiltan Aktiefond Investmentbolag” och se om du kan hitta något investmentbolag där som du själv gillar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Avstå från att köpa fonder och aktier så länge USA diktatorn styr marknaden. Sverige är för beroende på av USA.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Anders Lif

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-25 klockan 00:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.