Lågkonjunktur, spara i fonder och aktier, köpa lägenhet
Sök:

Lågkonjunktur, spara i fonder och aktier, köpa lägenhet

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tomas Birath

ställde för sedan frågan: Lågkonjunktur, spara i fonder och aktier, köpa lägenhet

Hej! Jag är 28 år och ska nästa år köpa min första lägenhet. Jag har sparat länge i olika fonder och en kortare tid i olika aktier. Jag har hört på nyheterna och i olika ekonomiska forum att snart (frågan är bara när) så kommer vi hamna i en lågkonjunktur och troligtvis kommer mina pengar påverkas mycket negativt. Är det bästa då att sälja av allt fonderna/aktierna snarast för att slippa vara med om det? Jag har blandfonder, Sverigefonder, globalfonder och räntefonder och aktier i svenska bolag. Vad har ni för tankar i vad som är bäst att spara i om jag ska köpa min lägenhet nästa sommar? Är räntefonder bäst eller ska jag ha mina pengar på ett vanligt sparkonto för att slippa oroa mig? Eller har ni något annat alternativ ni finner bättre? Tack på förhand!

Vänliga hälsningar

Tomas

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Enkelt. Du ska sälja av den del av ditt innehav som i belopp motsvarar den kontantinsats du räknar med att lägga. Sätt in det på ett räntebärande sparkonto med insättningsgaranti (jag använder SBAB och Volvofinans).

Om börsen rasar i nästa vecka så gråter du. Ingen vet och därför ska du ta det säkra före det osäkra. Det är val om en vecka. Hur kommer det påverka? Mycket, lite eller inte alls…vi har ingen aning.

Vi har haft en bra uppgång senaste åren och jag tror du fått mer än de 7-8% man räknar med i snitt, så sälj det du behöver och låt resten ligga kvar. Försök sälja procentuellt lika så förhållandet och fördelningen behålls.

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-02 klockan 23:19 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.