Lägre lön med hög utdelning, eller högre lön och lägre utdelning
Sök:

Lägre lön med hög utdelning, eller högre lön och lägre utdelning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kalle

ställde för sedan frågan: Lägre lön med hög utdelning, eller högre lön och lägre utdelning

Alright… nu har jag under minst 10 tillfällen grävt så djupt jag kan på internet för att hitta svar. Jag har till och med rådfrågat revisor utan att få ett helt tydligt svar. Here we go:Jag driver eget AB. Jag har under 2017 tagit ut 37 500:-/mån i lön. Utöver detta så kommer jag att kunna ta ett par hundra tusen extra i Utdelning för 2017 nu när bokslutet är klart. Jag har också VAB:at ca 40 dagar under 2017 varvid jag upptäckte detta \”problem\”.När jag varit hemma med sjukt barn så får jag ju bara ca 80% av min Sjukpenninggrundande inkomst (SGI). SGI för 2017 är ca 28 500:-, sen får man 80% av DET. Är väl egentligen en petitess i sammanhanget men jag tycker om att nyttomaximera allt jag gör så… till min fråga:Jag är införstådd i att ju högre lön (upp till 48 000:-/mån eller vad det nu är) så sätts en del av till min allmäna pension. Anledningen till dock till att jag tagit ut max 37 500:-/mån i lön är att efter det så får jag betala en jäkla massa mer skatt, det är väl allmänt känt.Ponera följande två scenarion:

 1. Jag fortsätter ta ut 37 500:- och tar ett par hundra tusen i utdelning under och slutet av 2018.
 2. Jag tar istället ut 28 500:- och tar ut ÄNNU mer i utdelning under och i slutet av 2018.

När JAG räknar på dessa två scenarion så kan jag inte hitta någon som helst fördel i att fortsätta ta ut 37 500:-/mån. Det enda jag kommer fram till är att jag får ut mer pengar i handen om jag istället tar ut 28 500:-/mån och istället tar mer i utdelning.Det enda jag läser på internet är att man som företagare bör maximera sin lön för att få så mycket i pension som möjligt. Men det stämmer ju inte om man väger det mot alternativ 2 här ovanför. Så länge jag håller i pengarna och inte bränner dem dvs.Dessutom om jag maximerar mitt löneuttag så sätts ju den almänna pensionen av och jag kan inte påverka pengarna förrän jag fyller 55 (jag är 30 idag).Så min plan är: Istället ta ut 28 500:- (eftersom vi har småbarn och jag kommer att behöva både VAB:a och vara föräldraledig, och eftersom man inte får mer ersättning än 80% av 28 500:- så förlorar man ju rätt kraftigt på att gå över den gränsen) och satsa på en mycket högre utdelning för 2018. Jag är väldigt flitig att spara då det är min hobby och jag har ett liknande upplägg som din allväders-portfölj.PS! Jag är ju hellre ekonomiskt oberoende vid 40-45 års ålder, än att maximera löneuttag för att sitta och vänta på att börja plocka ut en pension som har förräntats väldigt tarvligt när jag är 55. Jag kanske tänker helt fel men jag kan verkligen inte se något som helst incitament till att maximera lönen ENDAST för att det ger mer i allmän pension. Antagligen för att revisorn inte kan svara på detta är för att det handlar ju också om en förvaltningsfråga. Alltså tar jag mindre i lön, men mycket mer i utdelning och sedan förvaltar dessa pengar med en all-väders-strategi så har jag ju 25 år fram till jag är 55 vilket bör ge en jävla massa pengar, även om det bara blir en reell avkastning på 5%/år.Alla konstruktiva synpynkter på detta är välkomna. Det är en ganska stor grej för mig och något som jag verkligen märker bland kompisar som också driver Aktiebolag att det är fullkomligt oklart. Samtliga tar ut så mycket lön dom kan \”för att dom har läst det på internet\”. Informationen är extremt bristfällig vad jag upplever. Tack på förhand!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

PS! Jag har ca 1,2miljoner i sparat utdelningsutrymme. Så det finns att ta av.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  PSS! Glömde nämna att jag vet att den föräldrapenninggrundande inkomstgränsen går vid ca 450 000:- löneutag till skillnad från SGI (sjukpenninggrundande inkomst) som är 341 000:-. Jag har redan nyttjat alla mina föräldradagar så därför tänker jag att det inte heller finns någon funktion att uppfylla den övre gränsen på 450 000:- i föräldrapenninggundande inkomst.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karl
 2. Vit pil

  Angenäma problem:)
  Har du så mycket sparat i utdelningsutrymme? Annars kan du ju inte ta mer än drygt 160.000:- per år i utdelning till förmånlig skatt.
  Skall du få mer i utdelning måste du ta ut en lön på uppåt 600.000:- och då kan man få ett riktigt bra utdelningsutrymme men det är ju ingen man gör varje år om man inte har flera miljoner i vinst varje år men kan vara bra att göra ibland.

  Av skatten du betalar upp till pensionsnivån ca 40.000:- så får du 18.5% tillbaka i pension av staten om man nu lever vid den tidpunkten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ndtosp

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Trevliga bekymmer som du har. Mitt inlägg skall inte ses som en komplett lösning utan mer som reflektioner, som förhoppningsvis kan för dig vidare.

Den första frågan du bör ställa dig är: Är lönsamheten i bolaget uthållig. Svarar du Nej, så är det lön upp till brytpunkten som i år r 38 200 kr som gäller.

Svarar du ja, så bör du ändå tänka en gång till. Allt kan hända med ett aktiebolag, en stor kundförlust eller vad som helst. Nästa fråga är därför. Är du så attraktiv på arbetsmarknaden att du kan få ett jobb med hög lön, om ditt bolag kommer på obestånd. Man kan annars tänka sig ett skräckscenario där du blir arbetslös, eller tvingas ta ett låglönearbete. Har du dessutom haft låga pensionsinbetalningar så späds bekymren på.

Är du trygg i dessa frågeställningar, så kanske det är rätt att du fullföljer dina tankegångar. Ett problem till kan dock finnas: Skilsmässa. Vid en skilsmässa skall förmögenhetsmassan delas med 50% vardera. Har du då inte tagit ut en marknadsmässig lön blir resultatet till din nackdel.

Skiljs ni som vänner är det inga problem, då går din maka/make med på jämkning. I annat fall uppkommer en tvist. Eventuellt skulle du kunna förebygga detta genom att göra en utfästelse om direktpension. Jag är tveksam om det går, du får i så fall kontakta en jurist med specialkompetens.

För att få samma pension som en anställd så bör du spara följande per månad :
10,21% på 9 700 kr (Brytpunkt 38 200 minus uttagen lön 28 500 ) Gärna ett par tusen kronor till eftersom gränsen för avsättning till pension är högre än brytpunkten. 10,21% är den delen som avsätts till din framtida pension.

4,5% på det belopp som skulle ha varit din marknadsmässiga lön. Det är den avsättning som skulle ha skett till din tjänstepension, om du hade varit medlem i Unionen.

Är du kund i en större bank, så bör banken kunna skaka fram en försäkringsrådgivare som du kan diskutera detta med. Låt dig bara inte övertalas att köpa dyra ”aktivt” förvaltade fonder, utan gå på indexfonder i görligaste mån.

Lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-06 klockan 00:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.