Lågrisk- eller nybörjarportfölj?
Sök:

Lågrisk- eller nybörjarportfölj?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Joakim

ställde för sedan frågan: Lågrisk- eller nybörjarportfölj?

Hej!

Jag har tittat och lyssnat på er pod och YouTube-kanal och måste bara säga att jag tycker om det ni gör!Har dock en fråga gällande senaste avsnittet om ombalasering.Jag och min sambo planerar att köpa bostad inom en tidshorisont på 2-4 år. I dagsläget har har vi besparingar på Sparbanken som vi nu vill flytta till Avanza då den portfölj vi har där har hög avgift och har en uppdelning på 2% aktier och 75% räntor. Jag funderar på vilken portfölj vi ska använda med tanke på den relativt korta tidshorisonten. Är det är lågriskportfölj som gäller eller hade du kört på nybörjarportföljen? Om du rekommenderar en lågriskportfölj så undrar jag även vilka val av fonder som du skulle rekommendera. Kanske funkar samma som nybörjarportföljen men med en 30/70-fördelning?

Allt gott!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Joakim!

Kul med bostadsköp!

Eftersom tidshorisonten inte är relativ kort, så skulle jag föreslå att vara väldigt varsamma med era investeringar.
En tumstock som jag gillar, är att ha 10% aktiefonder för varje år ni kan avvara pengarna, så är det 4 år kvar till köpet så börjar ni med 40%, för att sedan ombalansera 10% varje år mot räntor.

Är det två år kvar så börjar ni med 20%.

Eftersom spannet är 2-4 år så är det lite svårt att säga, men kanske är 30% ni ska börja med för att sedan ombalansera åren som kommer!
Hellre ha kvar pengarna utan att fått maximal avkastning, än att förlora en stor del och vara tvingad att sälja.

Hoppas ni hittar en bostad att köpa!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-19 klockan 11:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.